Кукурузу пала цена, нема куповине соје и пшенице

Продуктна берза

441
Фото: Pexels

Соја бележи стабилан ценовни ниво, док је код пшенице била приметнија већа понуда у односу на тражњу на Продуктној берзи. Кукуруз је благо појефтинио, пондерисана цена за протеклу недељу је 26,89 дин/кг без ПДВ-а.


Неуобичајено слаб промет на новосадској Продуктној берзи обележио је протеклу седмицу. Разлог, пре свега, видимо због нерадних дана услед празника, као и смањеној активности робно-берзанских учесника на домаћем тржишту. Кукуруз је забележио благи пад цене, док соја и пшеница бележе одсуство из трговања. Укупан промет је износио 620 тона робе, чија је финансијска вредност била 18.795.500 динара.

Кукуруз је био најтраженији примарни пољопривредни производ. На страни потражње највише интересовања су показали извозници и трговци, док интерес домаћих прерађивача није био наглашен за куповином ове житарице. Берзански уговори на паритету ФЦА (фцо-утоварено) су реализовани у ценовном распону од 26,80 до 27,40 дин/кг без ПДВ-а, док се кукурузом на паритету ЦПТ (фцо-испоручено) трговало по цени од 27,50 дин/кг без ПДВ-а. Кукурузом са повећаним процентом влаге се трговало по цени од 26,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена за протеклу недељу је 26,89 дин/кг без ПДВ-а. У односу на податак из претходне недеље, кукуруз је појефтинио за 0,42 одсто.

Стабилна цена соје

Сојино зрно, након дужег временског периода бележи одсуство из трговања на Продуктној берзи. Првог дана ове недеље, понуде су се кретале у ценовном распону од 74,60 до 75,00 дин/кг без ПДВ-а. Међутим, услед пасивности на страни тражње није дошло до закључења купопродајног уговора. Сам крај недеље, доноси промене у виду тражње на ценовном нивоу од 74,70 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета, док се понуда кретала на вишем ценовном нивоу. Иако, није забележен статистички податак пондерисане цене, можемо констатовати да ова уљарица има стабилан ценовни ниво у односу на претходни период.

На тржишту пшенице и даље без битнијих промена. Приметна је већа понуда у односу на тражњу, услед смањеног интересовања извозника и домаћих прерађивача за куповином ове житарице. Извозници на ФОБ-у већ дужи временски период не могу да се уклопе у домаће цене, што јесте разлог одсуства тражње. Док, купци из земаља региона одлажу куповине нових количина. Понуде у зависности од квалитета и клаузуле “гратис лагер“ су се кретале од 30,50 до 31,00 дин/кг. Оваква ситуација на домаћем тржишту указује могући на пад цене.

Терминска понуда пшенице рода 2022. године на ценовном нивоу од 28,00 дин/кг, са испоруком робе током јула, није адекватно одреаговала на тражњу. За разлику од домаћег, цене на ино тржишту су нашле подршку у најави повратка сувог и топлог времена у Јужној Америци. Цене пшенице су расле у Чикагу, јер су трговци јачали своје позиције пре продуженог викенда, јер је у понедељак у САД празник.

Цене ђубрива у паду

С једне стране, понуда УРЕЕ се повећава и самим тим долази до негативног ценовног тренда, док с друге стране код АН-а се бележи већа заинтересованост за куповином. Са агрономске стране, логично је да се тражња за АН-ом повећава услед приближавања прихране пшенице овом азотном формулацијом.

Кина се највише „пита“

У Чикагу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је поскупела 3,45 одсто, а кукуруз 1,31 одсто. Кинеске куповине ће остати одређујући фактор за будућа ценовна кретања. Овонедељни извоз кукуруза из САД био је изнад очекивања трговаца, на 1,46 милиона тона. Производња кукуруза се процењује на 111,5 милиона тона у Бразилу, док је процена за Аргентину на 59 милиона тона.

Кинеске куповине ће остати одређујући фактор за будућа ценовна кретања. Овонедељни извоз кукуруза из САД био је изнад очекивања трговаца, на 1,46 милиона тона. Производња кукуруза се процењује на 111,5 милиона тона у Бразилу, док је процена за Аргентину на 59 милиона тона.

Извоз пшенице из САД достигао је 435.188 тона ове недеље. Међународни савет за житарице оставио је своју процену светске производње пшенице у 2021/22 непромењену, на 781 милиона тона. Цене пшенице су имале оштар раст крајем недеље, услед појачане активности пре продуженог викенда у САД.

Временске прилике подижу цене соје

У односу на податак из претходне недеље, соја је поскупела 1,13 одсто, а сојина сачма је појефтинила 1,06 одсто.

Цене соје су расле, услед временских прилика у Јужној Америци, које изазивају страх од губитка приноса у неким регионима. Процена производње у Бразилу се редовно снижава, са могућношћу производње мање од 130 милиона тона. Крајем недеље, удружење произвођача у Бразилу проценило је производњу соје на 125,8 милиона тона. Прерађивачка активност соје је у паду, према Нопи, али остаје на високом нивоу у односу на претходне године.

Мање озиме пшенице у Француској?

У Паризу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је поскупела 1,34 одсто, а кукуруз је појефтинио 0,40 одсто. Цене житарица су крајем недеље снижене, због смањене конкурентности француске робе у односу на црноморску. ФранцеАгриМер снизио је своју процену француског извоза пшенице изван ЕУ на 8,9 милиона тона, са прошломесечних 9,0 милиона тона. Повећана је процена извоза унутар земаља ЕУ са прошломесечних 7,7 на 7,8 милиона тона.

Министарство пољопривреде Француске је снизило своју процену површина под озимом пшеницом на 4,75 милиона хектара, што је пад од 4,3 одсто. Садашње стање усева је задовољавајуће, уз благе температуре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here