Министар са пољопривредницима договорио извоз житарица

Укида се забрана извоза житарица

124
Фотo: Pixabay

Према речима председника за опстанак пољопривредника Србије, четири од пет захтева је министар узео у разматрање, један одложио, а два сам додао.


Влада Србије укинуће забрану извоза житарица на следећој седници. Трговање ће поново, после скоро четири месеца, опет бити слободно и неограничено, преносе Вечерње новости.

Стручњаци у Србији су поздравили ову одлуку, али истичу и да је била непотребна, јер наша земља довољно производи житарица за сопствене потребе, али и за извоз. Нарочито када се знало да ћемо ући у жетву са великим залихама. Да ће бити скинута забрана потврдио је јуче министар пољопривреде Бранислав Недимовић, после састанка са представницима „Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије“. То је, уједно, био и њихов главни захтев.

„На следећој седници владе биће предложен слободан извоз житарица и обавестио сам представнике удружења о томе. Исто тако имамо неке техничке ствари које смо договорили у вези са пољопривредним кредитима и одлагањем плаћања закупа државног пољопривредног земљишта у деловима са екстремном сушом“, рекао је Недимовић.

Рок од недељу дана за дата обећања?

Председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Вукашин Баћина рекао је да су добили обећање да ће министар обезбедити да премија за млеко поново буде 15 динара по литру и да су се сложили да сачекају недељу дана како би сва обећања била испуњена.

„Сачекаћемо ту недељу дана да видимо да ли ће министар да испуни обећања која нам је дао, па ћемо онда донети одлуку да ли ће бити протеста и када“, нагласио је Баћанин и додао да сада све зависи од тога шта ће министар да испуни од обећања, али и да су свесни да неке ствари не могу да се реше у једном дану и на једном састанку.

Произвођачи због суше не могу да плате закуп

Како је рекао Баћанин, министар је понудио помоћ да се уведе мораторијум на отплату кредита, којима пољопривредници финансирају производњу, али и да ће покушати да одложе плаћање закупа државних ораница, јер произвођачи не могу због суше да га плате.

„Идемо до краја, да коначно уведемо ред у српски аграр. Пољопривредници губе три динара по килограму са садашњом ценом пшенице, јер је откупна цена 35 динара, а производна 38 динара“, наводи Баћанин и додаје да је све испод 45 динара за килограм мало.

Откупљивачи ратарима плаћају 30 динара по килограму, а робним резервама ту исту пшеницу продају по 40 динара, колико држава плаћа.

Шта је са захтевима?

Према речима председника овог удружења, четири од пет захтева пољопривредника је министар узео у разматрање, један одложио, а два сам додао, преноси Данас.

„Речено нам је да је то са извозом жита прихваћено. Наш захтев за повећање подстицаја повртарима је узет у разматрање, као и повећање количина субвенционисног дизел горива на НИС пумпама“, објашњава Баћина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here