Може ли Индија да прехрани свет?

Велихе залихе хране и очекивана обилна жетва могу ову земљу да преобразе у великог извозника хране. Да ли је то реално очекивати?

225
Фото: Pixabay

Индијски премијер Нарендра Моди је у разговору са америчким председником Џо Бајденом о питању глобалне несташице хране истакао да је Индија спремна да снабде храном остатак света након шокова у снабдевању и порасту цена. Каже, имају је довољно за својих 1,4 милијарде становника и спремна је уз дозволу Светске трговинске организације (WТО) да обезбеди свет својим залихама, пише BBC news.


Цене и даље расту

Глобалне цене роба биле су на десетогодишњем врху пре сукоба у Украјини који је додатно довео до катастрофалног стања у снабдевању. Русија и Украјина су највећи светски извозници пшенице и на њих се односи трећина глобалне годишње продаје пшенице, 55 одсто извоза сунцокретовог уља као и 17 одсто извоза кукуруза и јечма. Према подацима УН-ове Организације за храну и пољопривреду (ФАО) очекивало се да ће заједно извести 14 милиона тона пшенице и преко 16 мил. тона кукуруза ове године.

„Прекиди у трговању и претња ембарга са којима се Русија суочава значе да не можемо да рачунамо на ове количине. Индија би могла да повећа извоз, посебно када има довољно залиха пшенице“, каже Упали Галкети Аратчилаге, економиста у УН ФАО.

Индија је други највећи произвођач пиринча и пшенице у свету, а почетком априла имала је 74 тоне ових житарица на залихама. Влада је задржала 21 милион тона за стратешку резерву и систем јавне дистрибуције. Овиме се омогућава приступ јефтиној храни за више од 700 милиона сиромашних људи. Пиринач извози у 150 држава, а пшеницу у 68.

У периоду 2020/2021 извезла је више од седам милиона тона пшенице, а већ су склопљени уговори за извоз више од три мил. т ове житарице у периоду од априла до јула. Извоз пољопривредних производа у 2021-22 је већ премашио рекордних 50 милијарди долара.

Бројке показују да би извоз ове године могао премашити сва очекивања и довести до смањења светских цена хране. Али, тамо ипак постоји одређена забринутост.

Дакле, нова сезоне жетве је у току, а постоји бојазан да ће приноси бити мањи због временских непогода и несташице ђубрива. Држава би могла да се суочи с проблемима у логистици, јер нема довољно складишта, транспортне могућности и бродова.

Истовремено се становништво суочава са галопирајућим ценама које су довеле до повећања инфлације на шеснаестомесечни максимум од 7,68 одсто. Цене уља поврћа, житарица, млека, меса и рибе су порасле.

Велике залихе, али хране недостаје

У Индији је више од три милиона деце неухрањено и поред обилне жетве и богатих залиха. Политичари у овој земљи знају да њихову судбину одређује цена хране.

У последње две године обезбеђени су бесплатни оброци за више од 80 милиона становника, али се чини да је то недовољно.

Упркос упозорењима о смањеном роду и даљем расту цена, посебно ђубрива и горива, званичници предвиђају да ће бити пожњевених рекордних 111 милиона тона.

Стручњаци попут Хариша Дамодарана, вишег сарадника у Центру за политичка истраживања, истраживачком центру са седиштем у Делхију, нису у то уверени. Он сматра да ће принос бити знатно мањи због несташице ђубрива, обилних киша и великих раних летњих врућина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here