На Продуктној берзи пад цена пшенице, соје и кукуруза

Пондер цена пшенице износи 42,48 дин/кг без ПДВ-а, што је пад од 1,88 одсто

282
Фото: Pixabay

Смањена активност учесника, нарочито на страни тражње, довела је до негативног ценовног тренда свих примарних пољопривредних производа. Бележи се и смањен обим трговања на Продуктној берзи, који ове недеље достиже 1.850 тона (-64,76 одсто), чија финансијска вредност износи 86.930.300,00 динара (-59,27 одсто). На тржишту кукуруза као и претходне недеље, бележи се већа понуда у односу на тражњу.


Почетком недеље уговори су закључени по цени од 32,80 дин/кг без ПДВ-а. Како је недеља одмицала, слаба заинтересованост купаца довела је до пада цене, те је крајем недеље закључен уговор по цени од 32,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена за ову недељу износи 32,62 дин/кг без ПДВ-а, што је пад од 3,73 одсто.

Пшеница 42,4 динара за килограм

Након периода раста, пшеница ове недеље бележи пад цене. Смањена активност купаца, утицала је на негативан ценовни тренд. Током недеље, вест са светског тржишта о преговорима Русије и Уједињених нација о дозволи извоза робе из басена Црног мора, утицала је на силазни тренд на светским берзама, што се одразило и на домаће тржиште.

Уговори за пшеницу закључени су у ценовном распону од 42,00 до 42,50 дин/кг без ПДВ-а. Понуде крајем недеље, била су на још нижем ценовном нивоу од реализованих. Пондер цена износи 42,48 дин/кг без ПДВ-а, што је пад од 1,88 одсто.

Наставља се слаба активност учесника на тржишту соје. Веома мала понуда, али и још слабије интересовање купаца довели су до негативног ценовног кретања. Берзански уговори почетком недеље реализовани су од 76,00 до 76,70 дин/кг без ПДВ-а. Током недеље, понуде на вишим ценовним нивоима од реализованих нису наишле на адекватан одговор тражње. Пондер цена за ову недељу износи 76,34 дин/кг без ПДВ-а, што је пад од 3,36 одсто.

Сточним јечмом род 2021. године трговало се по цени од 38,30 дин/кг без ПДВ-а. Сунцокретова сачма, са 33 одсто протеина, прометована је по цени од 38,30 дин/кг без ПДВ-а. Крајем недеље, понуде ове робе су биле на нижем ценовном нивоу.

Сетва касни, али цене расту

Кукуруз је почетком недеље био подржан високим ценама сирове нафте и повратком влажног времена у америчком кукурузном појасу, што је успоравало сетву. Кинески споразум о дозволи извоза из Бразила, ипак је ограничио потенцијал раста. Према УСДА, завршено је 86 одсто сетве кукуруза, у односу на петогодишњи просек од 87 одсто. Производња кукуруза у Бразилу би могла да достигне 116,8 милиона тона.

Цене пшенице почетком недеље расле, пратећи нагли пад у проценама индијске производње. Жетва ће вероватно бити испод 100 милиона тона, што ограничава извозни потенцијал ове земље, у још увек напетом глобалном контексту. Преговори Русије и Уједињених нација о потенцијалном извозу из басена Црног мора утицали су на негативан тренд цене пшенице. У САД-у, сетва јаре пшенице и даље касни са посејаних 73 одсто.

Цена соје и даље расте, у контексту снажног тржишта биљних уља, као резултат сукоба у Украјини и велике извозне активности. Прерада је ипак на веома ниском нивоу. Сетва соје у САД касни, достигавши 66 одсто површина, у односу на просек од 67 одсто. С друге стране, у Бразилу се очекује производња соје на 124,4 милиона тона. САД су продале велике количине соје Кини и Пакистану.

FranceAgriMer је снизио оцену усева пшенице у Француској на 69 одсто добро до одлично, у поређењу са 73 одсто претходне недеље. Цене житарица на Еуронексту су нагло пале, како су Уједињене нације и Русија почели преговоре о ослобађању украјинских залиха и олакшавању руског извоза. ЕУ је извезла 24,63 милиона тона меке пшенице до 29. маја, у односу на 24,72 милиона тона прошле године. Увоз кукуруза је достигао 15,11 милиона тона у односу на 13,89 милиона тона прошле године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here