Напад Русије на Украјину узроковао снажан раст цене пшенице

Украјина је житница Европе, а Русија највећи глобални извозник пшенице.

324
Фотo: Pixabay

Напад Русије на Украјину довео је јуче до наглог скока цене пшенице на светским тржиштима.


Како пише „agrarheute“, цена пшенице на европском тржишту порасла је на нешто мање од 290 евра по тони. Међутим, очекује се повећање на чак 330 евра. Поскупеле су и све остале врсте житарица и уљарице, преноси Агроклуб.

Светски медији преносе и да је цена бушела пшенице (35,24 литара) порасла више од пет одсто односно на 935 америчких центи (9,35 долара) и тиме се приближила највишем нивоу од 2012. године.

До скока је наравно дошло због претње поремећаја у снабдевања. Дакле, Русија је глобално највећи извозник пшенице, а заједно с Украјином, коју се назива још и „житницом Европе“ чини готово трећину (29 одсто) светског извозног тржишта ове житарице.

Према подацима украјинске владе, из 2018. године, пољопривредни сектор чини готово 17 одсто БДП-а и доноси готово 38 одсто девизних прихода. Водеће културе у пољопривреди су управо житарице, а главна међу њима је озима пшеница. Ту су и јечам и раж, на које се ослања већи део нашег континента, наводи ЦНБЦ.

С друге стране, Русија је прошле године пожњела 123 милиона тона житарица, укључујући 76 милиона тона пшенице. Овим количинама у потпуности задовољавају домаће потребе те извозне могућности земље, наводи Тадвисер.

Многи се ослањају на украјинску пшеницу

Аналитичари сматрају како ће ланци снабдевања житарицама бити све више поремећени како се криза погоршава.

„Иако сезона жетве далеко још неколико месеци, дуготрајни сукоб би ове јесени могао створити несташицу хлеба и повећати потрошачке цене“, изјавио је Алан Холанд, извршни директор и оснивач компаније „Кеелвар“.

Овим политичким превирањима неће бити погођена само Европска унија, будући да се на украјинску пшеницу и кукуруз ослањају многе државе Блиског истока и Африке.

„Кина је такође велики увозник украјинског кукуруза – заправо, Украјина је заменила САД као највећи кинески добављач том житарицом 2021.“, рекла је Дон Тиура, председница групе „Соурцинг Индустрy“.

Шта са металима?

Цене пшенице и кукуруза након кратког пада, опет су скочиле. Фјучерси на пшеницу којима се тргује у Чикагу порасли су за око 12 одсто од почетка ове године, а за кукуруз за 14,5 одсто у истом раздобљу.

Важно је напоменути и да Русија контролише око 10 одсто светских резерви бакра и главни је произвођач никла и платине, изјавио је Пер Хонг, старији партнер консултантске компаније „Кеарнеy“. Никал је кључна сировина за производњу батерија електричних возила, а бакар се увелико користи у производњи електронике и у грађевини.

„Америчка индустрија чипова увелико се ослања на украјински неон, а Русија такође извози низ елемената који су кључни за производњу полуводича, млазних мотора, аутомобила и лекова“, каже Хонг.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here