Нова жетва и нове цене – 430 евра за тону пшенице

Забрана извоза житарица у Индији је изазвала нови скок цена на светском тржишту. Шта се дешава?

195
Фото: Pixabay

Цене житарица и даље расту, а најновији окидач била је индијска забрана извоза. У петак се на европском тржишту фјучерса трговало новом жетвом по цени од 417 евра по тони, а у Хамбургу је за хлебну пшеницу понуђено 420 €/т, наводи Агрархојте. У нову недељу смо ушли са новим скоком цена. МАТИФ је почео са 430 евра за нову жетву.


Очекивања су била да ће Индија ове године извести рекордне количине и тако надокнадити мањак на светском тржишту. Међутим, екстремни врели талас је смањио жетву у производним регијама и подигао цене на рекордне нивое на домаћем тржишту. Влада је обећала да ће дозволити извоз житарица по ранијим уговорима.

Индија је била трећи светски произвођач пшенице у свету са око 110 милиона тона, после Европске уније са 138 милиона тона и Кине са 137 милиона тона. Пред нама је неизвесна тржишна сезона, јер временске неприлике нису мимоишле ни друге светске произвођаче.

Нова жетва на вратима

И док Индија зауставља извоз због високих температура и рекордних цена, Америчко Министарство пољопривреде (УСДА) је проценило предстојећу жетву на 108,5 милиона тона, а извоз на 8,5 милиона тона, упркос топлотном таласу.

Да тржиште не мирује ни у САД, показује и раст чикашких фјучерса на пшеницу који су у понедељак порасли за шест одсто дневног лимита након што је Индија забранила извоз, а домаће цене досегле рекордно високу разину. Аналитичари су критични према очекиваном повећању производње ове житарице од стране министарства у САД, где је најновије истраживање објављено прошле седмице показало да је 39 одсто залиха озиме било у лошем и веома лошем стању што је двоструко више од претходне године.

Како знамо, и принос у Украјини ће бити мањи. УСДА у својој првој прогнози за нову жетву 2022/23. предвиђа да ће Украјина имати за трећину мање пшенице и да ће производња кукуруза пасти за 54 одсто. Према њиховој процени очекује се повећање руске производње пшенице за више од шест одсто што би Русију ставило на место водећег светског извозника ове житарице са око 39 милиона тона или 19 одсто светског обима трговине.

УСДА предвиђа глобалне залихе на крају производног циклуса на 279 милиона тона што је 4,1 одсто мање него у претходној години, а до краја наредне сезоне ће се поново смањити за 4,3 одсто на 267 милиона тона.

У Канади очекују добру жетву

Смањење рода у Аустралији биће надокнађено добром жетвом у Канади где се очекује род од 33 милиона тона.

Прогнозе нису ружичасте када је Европска унија у питању где суша мучи пољопривреднике у Француској и Немачкој. Очекује се умерени пад нове жетве дурум и хлеб пшенице са 138,4 милиона тона на 136,5 милиона тона. Сада се очекује обим извоза од 36 милиона тона или 17,5 одсто обима светске трговине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here