Опет расту цене житарица – два су разлога

Након краткотрајног пада, цене житарица опет бележе тренд раста

293
Фото: Pixabay

Тржиште житарица подложно је разним утицајима – од временских прилика, преко политичких превирања, до ситуације која је задесила Европу, а онда и свет – рата у Украјини који је ушао у четврти месец.


Сведоци смо како су последњих месеци цене житарица рапидно расле, да би након вести о отварању црноморских лука пале. Била је довољна објава у медијима како је Русија бомбардовала главни терминал за утовар житарица и других пољопривредних производа у Миколајеву, да би оне поново порасле.

Цене пшенице су почетком недеље забележиле снажан опоравак. На паришкој берзи фјучерса Матиф уговор за нову пшеницу (септембар 2022.) поскупео је за 19,25 евра или више од пет одсто на 397,50 евра по тони у односу на закључну претходне недеље. Привремено је опет прекорачена чак и граница од 400 евра.

Расту вредности и кукуруза и репице

Када је у питању чикашка берза, цена пшенице у јулском уговору порасла је за 5,1 одсто и коштала је 401,60 америчких долара по тони. На годишњем нивоу, котације су порасле за 58,9 одсто. За кукуруз у уговору о испоруци у јулу износи 292,31 америчких долара по тони и порасла је за 2,13 одсто, наводи Фармер.

И вредност уљане репице је такође привремено порасла. Цена од 804,50 евра по тони у понедељак је била за 28,75 евра или 3,7 одсто виша од закључне у петак. Коловошки уговор је пао за готово два одсто на 789,50 евра по тони.

Олуја у Француској

С обзиром на време, сушу, топлотне таласе и снажне олује, може се наслутити како ће ове вредности остати високе. Суша је погодила југозапад Европе још пролетос, а онда и топлотни талас.

Поред тога су у Француској град, олуја и јака киша протекли викенд проузроковале знатну штету на пшеници и јечму широм земље. Настрадао је и кукуруз у Бретањи.

„Прво смо имали историјску сушу, историјски топлотни талас у мају, а ево сада и историјски град. Климатске прилике су драматичне за пољопривредну делатност. Жетва ће бити за 30 одсто слабија на одређеним културама у Француској“, изјавила је председница Француског синдиката пољопривредника ФНСЕА Кристијан Ламберт за Франце ТВ Инфо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here