Отворен конкурс за субвенције по кошници пчела

Пчелари ће и ове године за "подстицаје по кошници" моћи да поднесу захтев електронским путем

154
Фото: Canva

Подношење захтева за остваривање права на подстицаје од 800 динара по кошници пчела је почело и трајаће све до 31. маја 2022. године, обавештава Управа за аграрна плаћања.


Захтев се може поднети на прописаном Обрасцу и шаље се препорученом поштом од 15. априла 2022. године на адресу Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управи за аграрна плаћања, на адресу Булевар краља Александра 84, 11050 Београд.

А пчелари ће и ове године за „подстицаје по кошници“ моћи да поднесу захтев електронским путем.

Подношење захтева

Пчелари који имају регистрован електронски потпис, цео процес ће обавити уношењем тражених података у апликацију (подацио о подносиоцу захтева, број пољопривредног газдинства, ХИД број и број пчелињих стајалишта) и електронским подношењем захтева. Током самог процеса електронског потписивања имаће детаљна упутства која ће их водити кроз процес. Решење поводом овог захтева биће им такође прослеђено електронским путем.

Подносиоци захтева који немају регистрован електронски потпис, моћи ће да након уношења тражених података, генеришу образац за подношење захтева који ће на себи имати бар код. Генерисани образац са бар кодом је неопходно одштампати, својеручно потписати, или оверити, а потом га послати препорученом поштом на адресу Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања, Булевар краља Александра 84, 11050 Београд.

Ко може да оствари право на субвенције?

Правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које испуњава услове прописане законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју, може да оствари право на подстицаје у сточарству по кошници пчела за најмање 20, а највише 1.000 кошница пчела.

То у пракси значи да сви пчелари који имају мање од 20 обележених и регистрованих кошница пчела не испуњавају услов за остваривање права на подстицај по кошници пчела, док они који имају преко 1.000 кошница и подносе захтев за остваривање права на овај подстицај, неће по аутоматизму бити одбијени због прекорачења прописаног броја кошница, већ ће им се признати подстицаји за 1.000 кошница пчела, појашњавају из Управе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here