Пада цена кукуруза – 31, расте соје – 79,1 динара за килограм

Продуктна берза

322
Фото: БАП ВЕСТИ

Крајем недеље, реализација купопродајних уговора за соју се кретала у ценовном распону од 79,30 до 80,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена је износила 79,18 дин/кг без ПДВ-а.


Током протекле недеље на Продуктној берзи, забележена је смањена активност робноберзанских учесника. Највећи пад цене је забележен код кукуруза, док је соја имала узлазни тренд. Укупан промет је износио динара 1.775 тона, док је финансијска вредност износила 93.759.500,00 динара.

Након Уредбе о забрани извоза која је донета претходне недеље, на тржишту кукуруза није било битнијих промена. Закључен је један купопродајни уговор на ценовном нивоу од 31,00 дин/кг без ПДВ-а, што уједно представља овонедељну пондерисану цену. Прометована је количина од свега 50 тона. У односу на податак из претходне недеље, забележен је пад цене од 9,18 одсто. Оно што је важно нагласити, интензивнија тражња за овом житарицом и даље изостаје, а извозници нису присутни на робноберзанском тржишту. Даља дешавања на домаћем тржишту ће зависити искључиво од наредних одлука Владе.

Неочекиван сценарио са пшеницом

За разлику од кукуруза, тржиште пшенице у првом делу недеље је било активније. То потврђује реализација берзанских уговора по цени од 35,50 дин/кг без ПДВ-а. Трговало се квалитетнијом пшеницом са минимум 12 одсто протеина. Како је недеља одмицала, интензитет тражње се смањивао, те је закључен уговор по цени од 34,50 дин/кг без ПДВ-а на паритету ЦПТ. Овакав сценарио није неочекиван, с обзиром на наставак забране извоза, што је довело до смањене тражње на крају недеље, а самим тим и пада цене од 0,12 одсто.

На тржишту соје, интензивнија тражња је довела до раста цене. Као и у претходном периоду, приметна је суздржаност продаваца. Понуда већих количина ове уљарице и даље изостаје. Берзанско трговање, почетком недеље је било на ценовном нивоу од 78,30 дин/кг без ПДВ-а. Крајем недеље, реализација купопродајних уговора се кретала у ценовном распону од 79,30 до 80,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена је износила 79,18 дин/кг без ПДВ-а. У односу на претходну недељу, забележен је узлазни тренд од 2,56 одсто.

Руска уреа скоро 110 динара

Уговори за сунцокретову сачму са 33 одсто протеина, закључени су од 41,00 до 45,00 дин/кг без ПДВ-а, са преузимањем робе до 10. априла. Пондерисана цена износи 43,40 дин/кг без ПДВ-а. У односу на податак из претходне недеље, забележен је раст од 15,35 одсто. Током данашњег дана, понуда је била већа у односу на тражњу, што имплицира на могући пад цене.

Руски АН, паковање 600/1, прометован је по цени од 102,66 дин/кг без ПДВ-а. Уговор за руску уреу, паковање 25/1, закључен је по цени од 108,82 дин/кг без ПДВ-а.

Цене новог рода соје у Америци бележе узлазни тренд

Иако је забележена већа тражња, цене кукуруза се током недеље нису значајније мењале у Чикагу. Недељне извозне активности су прешле су 1,83 милиона тона. Очекују се веће извозне активности до краја марта и у априлу. Површине ове житарице у САД-у се очекује да буду испод прошлогодишњег нивоа. Америчко тржиште има раст тражње за старим родом за извоз, због ситуације у Црном мору.

Стање усева озиме пшенице, са многим областима које су и даље суве, довело је до поновног снижавања рејтинга у Канзасу и Тексасу. Усеви су оцењени „добро до одлично“ 23 одсто у Канзасу и 18 одсто у Тексасу. Током недеље, цене ове житарице расле су у Чикагу.

Цене соје су крајем недеље бележиле пад цене, након прошлонедељног раста. Настављена је тражња за овом уљарицом из Кине. С друге стране, цене новог рода су бележиле узлазни тренд. Ниво цена на америчком тржишту не смањује тражњу, те су недељне продаје биле изнад 1,2 милиона тона. Што се тиче прераде, активности у фебруару су смањене у односу на јануар за око девет одсто, али количине су и даље значајне са 165 милиона бушела и то повећава залихе уља у САД.

Раст цена у Европи услед руске забране извоза

Вест о забрани извоза из Русије довела је до раста цена на Евронексту. Међутим, цене кукуруза током недеље бележиле су негативан тренд. ЦОЦЕРАЛ је своју процену производње пшенице благо подигао у односу на децембарску производњу. Очекивана количина сада је 141,3 милиона тона (укључујући британску производњу у ЕУ производњу). Производња кукуруза се очекује да буде 67,3 милиона тона, што је количина слична прошлогодишњој, иако тек треба да буде посејан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here