Пада цена пшенице

Могућност отварања коридора из црноморских лука и рекордна руска жетва смањују цене житарица.

238
Фото: Агромедиа

Цене пшенице настављају да падају, а овога пута аналитичари узрок виде у најављеном извозу из Украјине и високим приносима у Русији. Овоме треба додати страх од рецесије и очекивања од жетве у Европи и САД-у, пише Агрархеуте.


За нову жетву у Европи цене су смањене за 16 евра и износе 372,50 евра/т, док је на чикашкој берзи она пала за 5,7 одсто и достигла најнижи ниво у последња два и по месеца.

Отварање црноморских лука

Додатном паду су допринеле најаве о могућем извозу украјинских залиха за које које из ЕУ и САД-а стижу привремена складишта, али и најављени преговори око извоза преко Црног мора. Делегација Турске је у Москви и покушава се постићи договор о сигурним морским коридорима како би жито из украјинских лука било транспортовано. Ове планове потврдила је руска новинска агенција ТАСС, а Уједињене нације су позвале Русију, Украјину и Турску да се договоре око рута. Састанак би се требало одржати током следеће седмице у Истанбулу уз учешће турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и генералног секретара УН-а Антонија Гутереса.

Очекује се договор о отварању три коридора из црноморске луке Одеса што би омогућило превоз украјинских и руских пољопривредних производа.

И Украјина и Русија поставиле су услове пристајања на овакав план. Док Русија тражи укидање неких санкција како би олакшала извоз житарица и ђубрива, Украјина тржи сигурносне гаранције за своје луке.

Рекордна руска жетва

Истовремено, у Русији ове године очекују рекордне приносе житарица. Ова земља је највећи светски извозник пшенице и велики произвођач јечма. Захваљујући повољним временским условима очекују се да ће жетва донети веома високе приносе, а пшеница остварити рекордан род.

Пољопривредна консултантска кућа „Совецон“ саопштила је у уторак да је подигла своју прогнозу за жетву пшенице у 2022. за 0,6 милиона тона на нови рекорд од 89,2 милиона тона. Овај број је и већи од прогнозираног у мају, када се говорило о 87 милиона тона.

Процене приноса указују да ће ово бити изузетно добра година. Аналитичари су повећали процену за посејане површине јаре са 12,10 на 12,65 милиона хектара, а прогноза приноса побољшала се у региону Волге и Урала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here