Пољопривредници наставили протесте, чекају одговор на захтеве

Влади су послали нове захтеве и још чекају одговор

158
Фото: 021.rs

Пољопривредници у Новом Саду, Суботици и Рачи наставили су протесте незадовољни понудом коју су добили од представника власти.


У Новом Саду блокирана је улица код зграде покрајинске Владе и део пута ка Вардинском мосту, док су суботички пољопривредници натавили протестно окупљање испред Градске куће.

Они су и протестном вожњом трактора кроз град подржали захтеве незадовољних војвођанских паора. Од локалне самоуправе траже помоћ због суше.

„Нас би задовољило када би град прогласио стање елементарне непогоде због суше и да се укине плаћање за одводњавање“, каже Мирослав Матковић, иницијатор протеста пољопривредника у Суботици.

Око 12.30 часова суботички пољопривредници тракторима су блокирали улаз у Штросмајерову улицу из правца Матије Гупца. Кажу да ће саобраћајница бити блокирана сат времена и да се пропуштају возила полиције, хитне помоћи, труднице и особе са инвалидитетом.

Паори и даље траже заједнички састанак са градоначелником, а он им је понудио састанак са петочланом делегацијом, што нису прихватили.

И пољопривредници из Раче, који су јуче ујутру тракторима блокирали саобраћај испред општине и Карађорђеву улицу, наставили су протест.

Током ноћи, како кажу, придружили су им се ратари из Јагодине и Баточине.

Најавили су да ће их данас примити председник општине Рача Ненад Савковић, од кога очекују да посредује у преговорима са Владом Србије.

Пољопривредницима је понуђена откупна цена за сунцокрет од 535 евра, а они траже 700 евра по тони.

Влади су послали нове захтеве и још чекају одговор, изјавио је представник Иницијативе за опстанак пољопривредника у Србији Радослав Адамовић.

Прецизира да је реч о седам већ постојећих захтева, који су измењени у смислу прецизнијег дефинисања и тражења гаранција.

Влада је укинула забрану извоза уља, акцизе на деривате смањила је 10 одсто.

Брнабић: Држава не може да гарантује цену сунцокрета

Премијерка Ана Брнабић поручила је да држава чини све да реши проблеме пољопривредника, као и да је у току нови састанак са представницима ресорног министарства.

Истакла је да су спремни да заједно са уљарима испреговарају да цена откупа буде 535 евра плус ПДВ, али да држава не може да гарантује цену. Наводи и да могу да разговарају о ограничавању трговачке марже.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here