Пшеница 35, кукуруз 32,7, соја 82,5 динара за килограм

Продуктна берза

236
Фото: Canva

Током ове недеље забележен је раст цена свих примарних пољопривредних производа. Укупан промет преко Продуктне берзе је износио 4.875 тона (+57,26 одсто), чија је финансијска вредност износила 209.825.000 динара (+60,71 одсто), преноси портал Агроклуб.


На тржишту пшенице, током протекле недеље, забележена је повећана активност робноберзанских учесника. Ова житарица је узела апсолутни количински примат у трговању са укупно прометованом количином од 4.050 тона. У зависности од квалитета, уговори су закључени у ценовном распону од 35 до 36 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена је износила 35,25 дин/кг без ПДВ-а. У односу на податак из претходне недеље, забележен је раст цене од 2,18 одсто. Структуру купаца су чинили домаћи прерађивачи, док извозници нису били заинтересовани за куповином.

Ситуација на тржишту зависи од одлука Владе

До среде, кукуруз је бележио узлазни тренд. Купопродајни уговори су закључени на ценовном нивоу од 32,00 до 32,80 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена је износила 32,70 дин/кг без ПДВа. У односу на претходни упоређујући податак, цена ове житарице је поскупела за 2,92 одсто. Кукурузом са повишеном влагом се трговало по цени од 31,50 дин/кг без ПДВ-а. Без обзира на статистички узлазни тренд, понуда већих количина и даље изостаје. Крајем недеље, дошло је до смањене активности робно-берзанских учесника за куповином ове житарице. Забрана извоза знатно је утицала на пад промета и одсуство извозне тражње.

Даља дешавања на домаћем тржишту ће зависити искључиво од наредних одлука Владе.

Интензивна тражња и одсуство понуде сојиног зрна, утицали су на позитивна ценовна кретања. Почетком недеље, реализација берзанских уговора се кретала од 82,00 до 83,00 дин/кг без ПДВ-а. У четвртак, дошло је до смиривања тржишта и веће понуде у односу на тражњу. Понуде на нижем ценовном нивоу од реализованих нису резултирале закључењем новог берзанског уговора, што имплицира на корекцију цене наниже. Уколико се осврнемо на март месец претходне две године, приметан је константан раст цене ове уљарице. Пондерисана цена за ову недељу износи 82,57 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 3,09 одсто у односу на претходни упоређујући податак.

Осим на домаћем, овакав ценовни тренд је у потпуности корелативан и са дешавањима на ино-тржишту. Трговци су смањивали своје тржишне позиције пред извештај УСДА који је објављен у четвртак.

Падају цене у Америци

Цене у Чикагу на почетку недеље бележиле су негативне ценовне трендове услед активности фондова и у ишчекивању извештаја УСДА о намерама сетве. Пре извештају, намере сетве су само 89,5 милиона ејкра, у односу на 92 милиона које су очекивали трговци. Такође дипломатски напредак између Русије и Украјине утицао је на овакав тренд. Крајем недеље, цене су бележиле раст. Повољне кише забележене су у неким областима са озимом пшеницом. Ипак, у многим областима то не изгледа да је довољно. Рејтинг усева је повишен у Канзасу, али је снижен у Оклахоми и Колораду. Цене у Чикагу су бележиле негативне ценовне трендове. Током недеље, цена соје у Чикагу бележила је силазни ценовни тренд. Трговци су током целе недеље ишчекивали УСДА извештај. Намере сетве су у поређењу са прошлом годином више код соје, на 91 милион ејкр у односу на 88,7 очекиваних. Кварталне залихе соје су на 1,93 милиона бушела у односу на очекиваних 1,90.

Временске прилике су имале утицај на тржишта ове недеље, са кишом која се од среде очекивала у Француској. ФранцеАгриМер-ов рејтинг усева пшенице у Француској остаје непромењен на 92 одсто добро до одлично. За озими јечам и дурум пшеницу, рејтинг усева је 88 одсто добро до одлично. ЕУ извоз пшенице до 27. марта достигао је 19,87 милиона тона, у поређењу са 20,48 милиона тона прошле сезоне до истог датума. Увоз кукуруза је био 12,05 милиона тона, у поређењу са 12,10 милиона тона прошле сезоне. Вероватно је да ц́е површине кукуруза бити смањене и у Француској ове године, посебно као резултат раста цена инпута, као што су азотна ђубрива.

Структура промета на Продуктној берзи март 2022.

Рекордно високе цене свих примарних пољопривредних производа, забележене су током марта. Тржишта су снажно реаговала на ситуацију у Украјини. Тешко је било предвидети последице руске акције на тржишта, знајући да су луке као што су Маријупољ и Одеса постале неупотребљиве. У том контексту, црноморски извоз је суспендован, што је резултирало растом цена свих производа. Укупан промет је износио 19.440,25 тона робе, што је за 8,17 одсто више него претходног месеца, док је финансијска вредност износила 857.345.367,50 динара (+32,37%).

Кукуруз

Током месеца марта, кукуруз је забележио историјски ценовни максимум. Ескалација конфликта у Украјини довела је до озбиљног превирања на глобалном, а самим тим и на домаћем тржишту. До 10. марта, ова житарица је имала снажан раст цена, чије су ценовне осцилације биле праћене на дневном нивоу. Када статистички упоредимо са последњом регистрованом ценом у фебруару, ова житарица је била поскупела за око 14,65 одсто. Берзански уговори на паритету ФЦА, закључени су у ценовном распону од 31,50 до 34,20 дин/кг без ПДВ-а, односно од 35,00 до 35,80 дин/кг без ПДВ-а на паритету ЦПТ. Услед вести о могућој забрани извоза примарних пољопривредних производа житарица, тражња на домаћем нивоу је у потпуности стала.

Дана, 10. марта, Влада Републике Србије усвојила је на седници Уредбу о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа. Након ове Уредбе, дошло је до потпуног смиривања тржишта, односно одсуства тражње. Кукуруз је један од најзначајнијих извозних производа из Србије, више од половине годишњег рода као тржишни вишак одлази у извоз. У другој половини месеца, било је приметно одсуство тражње за овом житарицом од стране извозника, што је довело до силазног тренда. Уговори су закључени у ценовном опсегу од 31,00 до 32,00 дин/кг без ПДВ-а. Структуру купаца су чинили домаћи потрошачи и трговци. Пондерисана цена за претходни месец износи 32,37 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 18,27 одсто у односу на фебруар. Даља дешавања на нашем тржишту, односно ценовна кретања, искључиво ће зависити од даљих одлука Владе.

Пшеница

Слично тржишту кукуруза, понашало се и тржиште пшенице. С обзиром на дешавања која су била присутна на међународном тржишту, није била изненађујућа повећана тражња и раст цена и код нас. У одсуству могућности испорука из Украјине и Русије, као и врло јасног смањена могућих испорука из целог басена Црног мора, ова житарица је бележила снажан раст. У Чикагу, цене пшенице су биле поново на горњем лимиту и на највишем нивоу од марта 2008. године. На робноберанском тржишту, статистички је забележен највећи раст цене до 10. марта, који је износио око 13,00 одсто. У зависности од квалитета и клаузуле „гратис лагер“, купопродајни уговори су реализовани од 33,50 до 36,00 дин/кг без ПДВ-а.

Друга половина месеца, доноси пасивност на тржишту. Уговори су закључени у ценовном опсегу од 34,50 до 35,50 дин/кг без ПДВ-а, са јасном тенденцијом пада цене. Интензитет тражње се смањивао. Овакав сценарио није био неочекиван, с обзиром на наставак забране извоза. Пондерисана цена за март износи 35,23 дин/кг без ПДВ-а. У односу на податак из месеца фебруара, ова житарица је поскупела за 11,91 одсто.

Соја

Током марта, била је приметна интензивнија тражња за куповином соје. За разлику од житарица, тржиште соје је било активно током целог протеклог месеца. Понуда већих количина ове уљарице је изостајала услед суздржаности продаваца. На берзанском тржишту цена је имала позитиван ценовни тренд. Почетком месеца, трговање је било на ценовном нивоу од 76,00 до 78,00 дин/кг без ПДВ-а. Трговало се искључиво уз обрачун квалитета. Последње недеље, соја је бележила нови ценовни максимум од 81,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена је износила 79,84 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 6,57 одсто у односу на последњи упоређујући податак.

Осим на домаћем, цене су јачале и на ино-тржишту. Фјучерси соје су ишли ка највишим ценама у готово деценији, због глобалне несташице уљарица и растућих цена нафте. Јачање цена узроковала је мања производња у Јужној Америци због суше, очекивано смањење сетве сунцокрета у Украјини због рата, као и неизвесности рода каноле у Канади који је прошле године био знатно смањен због суше.

Сунцокретова сачма

Уговори за сунцокретову сачму са 33 одсто протеина, реализовани су од 37,00 до 45,00 дин/кг без ПДВ-а. Средином месеца, била је повећана тражња, што је резултирало и растом цена. Међутим, крајем месеца дошло је до смиривања тржишта и веће понуде у односу на тражњу, што је имплицирало на пад цене. Пондерисана цена је износила 39,82 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 27,63 одсто у односу на фебруар месец.

Сточни јечам
Сточним јечмом се трговало у ценовном распону од 33,00 до 36,00 дин/кг без ПДВ-а. Забрана извоза кукуруза, утицала је на појачана тражњу за јечмом из земаља окружења, што се манифестовало и на наше тржиште. Пондерисана цена је износила 35,04 дин/кг без ПДВ-а (+23,73 одсто).

Ђубрива

УРЕА, пондерисана цена 101,49 дин/кг без ПДВ-а;

КАН, пондерисана цена 82,33 дин/кг без ПДВ-а и

АН, пондерисана цена 102,66 дин/кг без ПДВ-а.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here