Пшеница преко 40 динара за килограм?

Продуктна берза

211
Фотo: Pixabay

У недељи за нама, приметна је слабија активност учесника на робноберзанском тржишту. Цене примарних пољопривредних производа, наставиле су прошлонедељни тренд, те кукуруз и соја и ове недеље бележе негативан ценовни тренд, док пшеница бележи раст цене.


Укупно је прометовано 3.450 тона робе, док је финансијска вредност достигла 152.308.750 динара. Већ први дан ове недеље на тржишту кукуруза донео је силазни тренд и већу понуду ове житарице. Понуде на вишим ценовним нивоима од 33,20 дин/кг без ПДВ-а, нису резултирале закључењем уговора. Почетком недеље, уговори на паритету ФЦА су закључивани у ценовном распону од 32,50 до 33,00 дин/кг без ПДВ-а. Кукуруз на паритету ЦПТ луке тргован је по цени од 33,60 дин/кг без ПДВ-а.

Приметна је била и тражња за кукурузом са повишеним процентом влаге, те су уговори реализовани у ценовном распону од 32,20 до 32,50 дин/кг без ПДВ-а. Средином недеље, услед веће активности на тржишту, долази до благог раста цене ове житарице, те се кукурузом тргује по 33,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена за ову недељу износи 32,81 дин/кг без ПДВ-а, што у односу на прошлу недељу представља пад од 1,56 одсто.

Цена пшенице полако улази у пету десетицу

За разлику од претходне недеље, када се највише трговало пшеницом, ова недеља доноси мање активности на овом тржишту. Понуде пшенице на самом почетку недеље биле су слабе и на вишим ценовним нивоима од тражње. Вест да је Индија забранила извоз пшенице, услед смањења производње извазваног сушом, довела је до скока цена на страним тржиштима. Међутим, на домаћем тржишту, дошло је до слабије активности и на страни понуде и на страни тражње. Ипак, крајем недеље долази до већег интересовања за куповином ове житарице, што је довело до новог раста цене.

Уговори су реализовани у ценовном опсегу од 40,20 до 42,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена износи 40,80 дин/кг без ПДВ-а, што је раст од 1,54 одсто. С друге стране, тржиште соје бележи већу активност у односу на претходну недељу. Иако је средином недеље дошло до смиривања тржишта и смањене тражње, али и понуде ове уљарице, крајем недеље ипак се бележи већа активност учесника. Уговори су закључени по јединственој цени од 79,00 дин/кг без ПДВа, што уједно представља овонедељну пондерисану цену.

Трговало се сојом са и без обрачуна квалитета. У односу на претходну недељу, цена соје бележи пад од 1,45 одсто. Понуде уљане репице кретале су се у ценовном распону од 820,00 до 835,00 €/т, док је тражња била на нижем ценовном нивоу од 770,00 до 790,00 €/т.

Рејтинг усева америчке јаре пшенице испод очекивања

Као резултат кашњења сетве, цене кукуруз и соје су расле током недеље у Чикагу. Са друге стране, недостатак воде се наставља на југу те земље, што су главна подручја производње озиме пшенице. Сетва кукуруза у САД је значајно напредовала, достигавши у недељу 49 одсто. То је и даље испод просека, али кашњење се брзо може надокнадити са бољим временским приликама. На берзи у Чикагу, цена кукуруза током недеље није имала битније промене, док сетва напредује и временски услови за већ посејано се сматрају повољним што се тиче влажности и температуре.

Цене пшенице су почетком недеље у Чикагу достигле лимит раста, због извозне забране уведене у Индији. Недељни рејтинг усева показује да је само 27 одсто озиме пшенице у САД оцењено добро до одлично, што је два поена ниже од претходне недеље. Рејтинг усева јаре пшенице је такође знатно испод очекивања, са само 39 одсто. Обилазак усева у Канзасу донео је процену приноса од 39,5 бушел/ејкр у поређењу са 59,2 прошле године, због суше последњих неколико месеци, што је довело до новог раста цене.

Према Сафрас & Мерцадо, очекује се да Бразил извезе 74,5 милиона тона соје ове године, у поређењу са претходном проценом од 78 милиона тона. Сетва соје у САД је достигла 30 одсто, у поређењу са 12 одсто претходне недеље, што је у оквиру очекивања трговаца. Цене соје у Чикагу бележиле су раст услед напредовања сетве кукуруза, те према томе постоји мања могућност пребацивања сетве са кукуруза на соју. Америчка активност прераде соје у априлу је смањена 6,6 одсто у односу на март, али то ипак остаје 5,9 одсто више него у априлу 2021.

Суша угрожава приносе у Француској

ФранцеАгриМер је снизио свој рејтинг усева озиме пшенице, у Француској, на 82 одсто добро до одлично, са прошлонедељних 89 одсто. Сетва кукуруза у Француској је достигла 92 одсто. У Француској, и генерално у западној Европи, недостатак воде комбинован са несезонски високим температурама довео је до страхова од снижавања приноса.

ЕУ је до 15. маја извезла 22,95 милиона тона пшенице, у поређењу са 23,87 милиона тона прошле сезоне до истог датума. Увоз кукуруза је достигао 14,22 милиона тона, у поређењу са 13,37 милиона тона.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here