Путин најавио историјски рекорд у жетви пшенице – повећаће и извоз?

Док Путин планира рекорде, процене за Украјину показују нагли пад извоза у маркетиншкој години 2022/23.

126
Фото: Агромедиа

Русија ове године очекује рекордну жетву 130 милиона тона житарица, укључујући 87 милиона тона пшенице, рекао је руски председник Владимир Путин позивајући се на прелиминарне процене стручњака.


Снабдевање партнера на светском тржишту

Путин каже да ако дођу до наведених количина, биће то историјски рекорд за Русију, наводи tass.rs.

„То ће омогућити не само подмиривање домаћих потреба, већ и повећање снабдевености наших партнера на светском тржишту“, истакао је додајући да је то врло важно за глобална тржишта хране.

О количинама није говорио, али, у априлу је консултантска компанија „SvoEcon“ саопштила да би већи извоз из ове земље у новој маркетиншкој сезони могао да задовољи растућу глобалну потражњу у случају да украјински остане низак, односно да се не поврати приступ црноморским лукама.

Проценили су руски извоз пшенице 2022/23 на 41,0 милиона тона у поређењу са 33,9 мил. т у текућој сезони, под условом да не буде западних санкција које директно циљају на извоз хране и даљу ескалацију војних активности у регији. Други фактор који ће вероватно утицати на извоз је државна регулација, наводи AgFlow.

SvoEcon очекује да ће руска влада поново да одреди извозне квоте у другој половини 2022/23, али ће њихов обим вероватно бити близу извозног потенцијала.

Нагли пад украјинског извоза

Када је реч о украјинском извозу пшенице, врло је извесно да ће он остати низак. Најновије процене УСДА показују нагли пад будући да би у 2022/23 могао да износи само 10 милиона тона, у односу на пре рата планираних 24 мил. т, пише APK-Inform.

Прогноза извоза 2021/22 је стабилна и износи 19 милиона тона.

УСДА очекује да ће производња пшенице у Украјини пасти на 21,5 мил. т у 2022/23, што је нагли пад у односу на рекордних 33 милиона тона у сезони 2021/22.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here