Расте цена кукуруза: Следи ли несташица?

Залихе ове житарице у земљи су крајем марта износиле око 13 милиона тона

274
Фото: Pexels

Блокада лука у Црном мору, нове санкције Русији, које ће утицати на снабдевање и цене енергије, и суша у деловима света делују на тржиште, његову снабдевеност и цене.


На светском и европском тржишту расту цене кукурза. Највећи утицај има смањена производња и извоз из Украјине. За Европу то значи несташица ове житарице, а која ће се продужити у наредну годину, пише Agrarheute.

Блокада лука у Црном мору, нове санкције Русији, које ће утицати на снабдевање и цене енергије, и суша у деловима света делују на тржиште, његову снабдевеност и цене.

Његов ће увоз бити ограничен, а Европска комисија очекује да ће се смањити на само девет милиона тона следеће сезоне, са 14 милиона тона у текућој тржишној години 2021/21.

Несташица је само увод у још један раст цена житарица. Увозници морају да траже друге добављаче да покрију своје увозне потребе.

Украјина главни добављач за ЕУ

Бену Фајод, тржишни аналитичар у „“Strategie Grains““ наводи да једна од последица може бити врло тешка глобална ситуација са снабдевањем. Већ је постојала мала понуда у ЕУ у маркетиншкој години 2020/21., а за текућу сезону 2021/22. аналитичари су очекивали знатно бољу ситуацију.

Према подацима ЕК, земље чланице ЕУ су до 3. априла увезле око 12,2 милиона тона кукуруза. Главни добављачи су били Украјина са 6,7 мил. т (55 одсто), Бразил са 3,3 мил. т (14 одсто), Канада и Србија, свака са преко 600.000 тона као и Русија са 370.000 тона. Највећи купци били су Шпанија са 4,9 милиона тона, Холандија 2,2 мил. т, Португал 1,2 мил. т, Италија 1,1 мил. т и Ирска са 690.000 тона.

Неравномерно снабдевање

Немачка је купила 40.000 тона од трећих земаља и Украјине. Већина увоза у тој земљи долази из Румуније и Француске. Од краја фебруара транспорт украјинских житарица је готово потпуно блокиран, а напори да се део тога извуче путевима или железницом вероватно ће бити врло неадекватни. Фајод каже да је ова ситуација открила слабости тржишта, дефицит између домаће понуде и потражње, који је у просеку износио око 13,5 милиона тона последњих година.

Истовремено су цене украјинског кукуруза пале због великих залиха и немогућности извоза. Разлог је тај што се тренутно може извозити само железницом преко западне границе. Према апк-информу, цене за испоруку од априла до маја на пољској граници кретале су се од 230 до 240 долара по тони, док су на граници са Словачком пале на 245-260 $/т. Цена испоруке преко румунске луке Констанца кретала од 300 до 315 $/т.

Залихе ове житарице у земљи су крајем марта износиле око 13 милиона тона.

Крајем прошле седмице, кукуруз се испоручивао у извозне луке у америчком заливу по цени од 360 долара по тони. У Француској су купци морали да издвоје 415 до 425 долара по тони.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here