Ратари неће потписати предлог Ане Брнабић

Траже наставак преговора

434
Извор: Agroklub, Фото: Julijana Kuzmić

Иницијатива наглашава даље у писму премијерки Ани Брнабић да је неопходно да „од данас изналазе решења за 2023., али под хитно и одмах“.


Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије обавестила је премијерку Ану Брнабић да неће потписати текст који је предожила удружењима ратара, због „подвале настале прекрајањем постигнутог договора“, преноси ФоНет.

Иницијатива је затражила од ње да „добро прочита“ њихове захтеве како би могли да наставе преговоре. У писму упућеном премијерки се истиче да су се незадовољни ратари склонили са улица, али да протест није завршен.

„Покушали смо да договоримо гарантовану цену сунцокрета, али нисмо успели јер се блокада саобраћаја смањивала тако што су нам разбили јединство и посебно вршили притисак на поједина удружења. Било је и много претњи којекаквих службеника, разних секретара из месних заједница и општина, па су људи одустајали од протеста“, рекао је испред Иницијативе Радослав Адамовић, за Бету.

„Решења под хитно и одмах“

Како даље преноси Глас Шумадије садржај писма, ратари наглашавају да су са улица склонили тракторе из разлога да „не дестабилизују нашу државу у време преговора у Бриселу“, и од сада шта договоре одмах потписују „пасус по пасус да не би дошло поново до подвале као јуче у згради Бановине у Новом Саду, када је договорено прекројено“.

Иницијатива наглашава даље у писму премијерки Ани Брнабић да је неопходно да „од данас изналазе решења за 2023., али под хитно и одмах“, за субвенције по хектару, дизел гориво без дела акциза, вештачко ђубриво субвенционисање у одређеном проценту, накнаде за одводњавање за целу територију Републике Србије и изналажење решења за проглашење елементарне непогоде.

У писму се оцењује да ће жетва и берба јесењих плодова бити врло сиромашна и да ће кратко трајати, па траже од премијерке да половином септембра наставе преговоре.

Подсетимо, предложена је цену сунцокрета од 73 динара по килограму, уз ограничену маржа посредника на максимум 2,6 динара. Постицај за гориво би износио 20 динара по литри за 50 литара по хектару. Пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите до једне године, премија за млеко би била 15 динара за два квартала, док је „обећано“ да ће се у наредном периоду разговарати са сточарима у вези са мерама у овој грани аграра.

Сва удружења пољопривредника прихватила предлог Владе (ВИДЕО)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here