Род соје не обећава – суша је узела своје

Пољопривредници из бачкопаланачке општине кажу да ове године на соји нема зараде

740
Фото: БАП ВЕСТИ

Жетва званично није почела, али је неколико ратара на појединим парцелама где је усев изгорео од сунца протеклих дана кренуло у жетву, а у питању су ране сорте соје.


Због високих температура и дуготрајне суше жетва соје доспела је раније. Прве процене ратара потврђују да ће род бити знатно умањен у односу на претходне године.

Током пролећа, када су ратари поштујући све агротехничке мере и уз велика улагања сејали соју, нису ни слутили да ће жетву започети крајем августа, углавном забринути и прилично разочарани. Због високих дневних температура и недостатка влаге у земљишту соја је доспела раније, а последице велике суше и врућина виде се на готово свакој парцели.

Треба напоменути да се на подручју Војводине за разлику од воћа и поврћа најмање наводњавају ратарске културе, па ратари најчешће нису у прилици да поправе ситуацију када су у питањи овако екстремни временски услови.

Жетва званично није почела, али је неколико ратара на појединим парцелама где је усев изгорео од сунца протеклих дана кренуло у жетву, а у питању су ране сорте соје које су рано засејане. Иако су у питању мање површине предвиђања тих произвођача су се обистинила. Оно што је до сада урађено, односно количина соје у приколици указује да ће род бити знатно умањен у односу на раније године.

Киша је стигла прекасно

Да је суша узела данак у усеву соје потврдио нам је млади пољопривредни произвођач из Чуруга Цвијо Зец. Он каже да је пре неколико дана комбајнирао соју која је била потпуно зрела, а у питању је рана сорта. Ако се зна да кише није било данима принос је очекиван али ни мало добар.

„У односу на прошлу годину принос је више него преполовљен, тона по хектару. Осим тога квалитет зрна је веома лош. На парцелама где су засејане касније сорте може се приметити да има махуна, али су оне често празне“, рекао нам је овај пољопривредни произвођач напомињујући да је прошао дуг период без падавина. На подручју Чуруга где се налазе његове парцеле, крајем маја пало је око 25 литара кише, а најважнији период за развој и раст соје био је потпуно сушан, са високим температурама.

„Слаб род соје неће бити довољан да покрије трошкове производње и аренде, а како ствари стоје и род кукуруза ће бити слабији“, каже Зец и додаје да киша која је ових дана падала неће помоћи овим усевима, али је бар добро дошла да се обави дуго чекано орање.

Да ли ће бити довољно семенске робе?

Ових дана за жетву се припрема и ратар из Бачке Паланке Мирослав Ивић који има 50 хектара соје и око 20 хектара кукуруза. Потпуно је свестан ситуације на готово свим парцелама, па се не нада добрим приносима. Мале залихе зимске влаге, сушно пролеће, тропске температуре током лета и недостатак кише када је била најпотребнија довеле су до тога, како каже Ивић, да ћемо имати од 300 или 500 килограма до једне тоне по хектару.

„На подручју Бачке Паланке током протеклих неколико дана пало је од 40 до 45 литра кише и то би можда могло мало да помогне каснијим сортама које су посејане на квалитетнијем земљишту и које су још зелене. Иначе квалитет зрна је лошији, јер како кажу стари људи ‘мука рађа муку,’ а у оваквим временским условима и није могло бити боље“ каже Ивић и додаје да страхује какав ће након ове суше бити квалитет семенске робе, да ли ће је бити довољно и колика ће бити цена.

Ове године на соји нема зараде

Сличну причу испричао нам је и пољопривредник из Младенова Зоран Милишић који се припрема да одмах након овог кишног периода комбајном уђе у парцеле обзиром да је соја спремна за жетву.

„Високе температуре и дуги временски период без падавина готово су уништили сав труд и улагања ратара“ каже овај пољопривредник и додаје да би био презадовољан уколико би на једном јутру имао једну тону соје или четири тоне кукуруза.

„Једно су жеље и очекивања али право стање сазнаћемо за неколико дана када вага покаже прави резултат, али морам напоменути да ове године зараде нема јер са овим приносом и уложеним средствима ја ћу бити на нули. Нисам сигуран да ли се може са продајом сачекати до зиме кад обично цена буде нешто већа“ каже Милишић и додаје да сада већ зна да ће и сетва пшенице која нас очекује на јесен бити веома скупа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here