Садња јесењих луковица – опрез са дезинфекцијом и ђубрењем

Време је да посадимо лале, нарцисе, украсне лукове, фритарије и друге врсте које ће цветати у рано пролеће

148
Фото: Pixabay

Температуре су све ниже, али сигурно ће бити још лепих дана. Пре него падне мраз, искористите их за садњу луковица које ће цветати током пролећа. Много је врста, сорти и хибрида које можемо одабрати. Лале, зумбули, нарциси, крокуси, мускари, украсни лукови, љиљани, фритиларије су прави избор.


Код куповине прегледајте у каквом се стању налазе луковице и колико их има. Ако има трулих, сасушених или сувише малих, немојте их куповати. За уједначено цветање, потражите сорте које цветају у исто време јер неке то чине раније, а неке касније.

На пролеће први ће процветати крокуси, већ после отапања снега. За њим следе мускари, лале и нарциси.

У групама лепше изгледају

Оптимална ноћна температура је око 5ºЦ. Сачекајте хладније ноћи, крај септембра за почетак садње. Што је поднебље топлије, то је садња каснија. На континенту можемо да је обавимо до средине октобра. Дубина садње зависи од величине луковице. Уопштено можемо рећи да слој земље изнад мора бити дебео један до два пута колико је висока луковица. Крокуси се саде на дубину од једног до 1,5 цм, а тулипани од три до шест центиметра.

Обично се саде у групама. Можемо их дезинфиковати као лучице црвеног лука.

Међутим, треба бити опрезан. Потапањем ћемо луковице подстакнути на раст. Ако у наредне две до три недеље, после садње време буде топло, она ће престати да расте и развија корен. Након падавина поново настављају да се одвијају процеси и то исцрпљује биљку. Може се десити да слабије цвета или уопште не цвета на пролеће. Због тога обратите пажњу када садите да ли је земљиште довољно влажно и каква је временска прогноза.

Стајњак подстиче трулење

Ископа се садна рупа дубине до 25 цм, а на дно се ставља органско ђубриво које ће дати довољно хранива за раст и развој. Не треба додавати стајњак, јер ће он подстакнути њихово трулење. Користите зрели компост, глистењак и слична ђубрива.

Како би осигурали да се корен лала добро развије, очистите луковице од листова омотача.

Приликом садње лагано их утиснемо на дно садне јаме, а затим прекријемо слојем земље. Заливање обавимо ако је земља сува, у противном нема потребе.

Кад имате проблем са волухарицама, најбоље је садњу обавити у саксије и посуде, поставити металне мреже или уситњено стакло пре садње како би заштитили све што смо посадили.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here