Saveti stručnjaka poljoprivrednicima za veći rod krastavca

Za veći rod krastavca izbegavajte prošlogodišnje seme i previše vlage.

408
Image by Couleur from Pixabay

Cvetanje ovog povrća zavisi od mnogobrojnih faktora: osunčanosti, temperature, vlage, snabdevenosti hranivima, starosti semena. Što je više ženskih cvetova više je plodova na biljkama.


Teško je zamisliti baštu bez krastavca. Možemo ga uzgajati iz rasada ili direktno posejati u baštu. Pored toga što danas i amaterski baštovani znaju sve njegove zahteve, često se dešava da na biljkama ima malo formiranih plodova.

Na mrežama se formiraju cvetovi, ali plodova nema.

Najbolje je da seme bude staro dve godine

Ova povrtna vrsta potiče iz toplih područja, zbog toga traži toplotu, snabdevenost vodom i hranivima, kao i dobro osvetljenje. Na otvorenom polju sadi se kada se zemljište dovoljno zagreje i prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Drugi način je da se uzgaja iz rasada i da spreman rasad posadimo u baštu kada to vremenske prilike dozvole.

Za njegovu setvu i sadnju birati osunčane terene. Neadekvatna temperatura, kolebanje vrednosti, optimalna vlaga i ishrana, faktori su koji deluju na plodnost useva krastavca, odnosno na formiranje ženskih ili muških cvetova.

Na biljkama se razvijaju i jedni i drugi. Iz ženskih nastaje plod i prepoznaćemo ih po izduženoj, malo debljoj plodnici i u njihovoj unutrašnjosti se vidi tučak. Najčešće se pojavljuju na bočnim granama, cvetaju posle pojave muških, a najviše ih ima u vreme plodonošenja.

Muški cvetovi imaju prašnike, prvi se pojavljuju, a najčešće se formiraju na glavnoj stabljici.

Preporuka poljoprivrednicima je da izbegavaju setvu semena od prošle godine jer će dati biljke sa pretežno muškim cvetovima. Najbolje je da bude staro dve do četiri godine. Usevi iz ovih semenki će formirati više ženskih cvetova i samim tim dobiće se veći rod.

Za ono od prošle sezone primenite trik

Ukoliko imamo one prošlogodišnje, potrebno je poslužiti se jednim baštovanskim trikom.

Stave se u platnenu kesu i tokom tri meseca drže u blizini izvora toplote (radijatora ili šporeta). U toku tog perioda izgubiće vodu, a opna postaje tvrđa. Na ovaj način ćemo „prevariti“ seme i ono će se ponašati kao da je staro dve i više godina, odnosno biljke koje se razviju formiraće više ženskih cvetova. Ne bi trebalo da stoji veoma blizu izvora toplote kako visoka temperatura ne bi uništila klicu.

Više muških cvetova će se formirati kada zalivamo hladnom vodom. Najbolje je koristiti vodu koja ima temperaturu 20°C i više. Ovo je posebno važno u početnim fazama razvoja useva, tačnije posle presađivanja. Bolje je krastavce zalivati ujutro. U periodu intenzivnog cvetanja, ne voli prevlažnu zemlju. Previše vlage intenzivira stvaranje muških cvetova.

Kako oprašivati cvetove u plasteniku?

Uzgajivači krastavca u plasteniku susreću se sa slabijim formiranjem plodova ili čak njihovim izostankom zbog manje oprašivanja. Kod većine sorti plod nastaje nakon ovog procesa, a nedostatak oprašivača u zaštićenom prostoru može to dovesti u pitanje. Kako bi ih privukli u plastenik potrebno je posaditi biljne vrste koje će ih namamiti svojim mirisom.

U objektima, ali i na otvorenom polju, u sušnom periodu tokom leta može biti mnogo neplodnih cvetova. Razlog tome je vruć i suv vazduh koji isušuje vrh tučka i onemogućava klijanje polenovog zrna. To se dešava kada je temperatura veća od 35°C. Ovome doprinosi i kratak period cvetanja pojedinačnih cvetova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here