Слаб промет на Продуктној берзи, пад цена ђубрива?

Продуктна берза

308
Фото: Pixabay

Неуобичајено слаб промет на новосадској Продуктној берзи обележио је протеклу недељу. Разлог, пре свега, видимо у смањеној активности учесника на домаћем робно-берзанском тржишту услед ценовног спреда између купаца и продаваца.


До четвртка, учесници су били опрезни у трговању, због извештаја УСДА који је објављен средином протекле недеље. Статистички је забележен пад цена свих примарних пољопривредних производа.

Укупан промет је износио 1.387,30 тона робе (-84,67 одсто), чија је финансијска вредност износила 68.684.194 динара (-77,61 одсто).

За разлику од претходне недеље, где је кукуруз узео апсолутни количински примат у трговању, ове недеље је забележена смањена активност извозника и домаћих прерађивача за куповином ове житарице. Берзански уговори током недеље, на паритету ФЦА (фцо-утоварено), закључени су по цени од 27 дин/кг без ПДВ-а. Ово уједно представља овонедељну пондерисану цену. У односу на податак из претходне недеље, цена кукуруза је нижа за 0,67 одсто. Без обзира на статистички пад цене, на крају недеље, можемо констатовати да је ценовни ниво кукуруза био без већих осцилација.

Смањена понуда соје

Највеће ценовне осцилације, биле су присутне на тржишту соје. Почетком недеље, купопродајни уговори су реализовани на ценовном нивоу од 74 дин/кг без ПДВ-а, што је довело до силазног тренда ове уљарице. Након извештаја УСДА, цене у Чикагу су биле подржане услед растућих страховања око временских прилика у Јужној Америци. Још један од фактора који је имао утицаја, јесте, род соје у Бразилу који је процењен на 134 милиона тона, у поређењу са прошломесечном проценом од 139 милиона тона и децембарском проценом од 144 милиона тона.

Аргентинска производња сојиног зрна се очекује да буде снижена. Сам крај недеље, на организованом робно-берзанском тржишту доноси интензивнију тражњу и закључење уговора по цени од 74,70 дин/кг без ПДВ-а. Трговало се искључиво уз обрачун квалитета за промптну испоруку. Пондерисана цена износи 74,55 дин/кг без ПДВ-а, што је благи пад 0,23 одсто. Током јануара, увоз ове уљарице је износио 5.929 тона, док је извезено свега 120 тона јер цене на ФОБ-у нису прихватљиве код нас. Смањена понуда и потражња од стране домаћих прерађивача и трговаца у претходном периоду, задржала је висок ценовни ниво ове уљарице на домаћем тржишту.

Пшеница 31 динара за килограм

На тржишту пшенице, без битнијих промена на страни тражње. Пасивност је и даље присутна. Прометовано је свега 150 тона, на ценовном нивоу од 31,00 дин/кг без ПДВ-а, што представља пондерисану цену протекле недеље. У односу на претходни упоређујући податак, ова житарица је појефтинила за 1,27 одсто. Трговало се квалитетнијом пшеницом са минимум 12,5 одсто протеина са клаузулом „гратис лагер“ до 19. марта. На домаћем тржишту, извозна активност је смањена, што се одразило на недељни промет. Осим код нас, тражња у Украјини је била слабија са ограниченом понудом на том тржишту.

Цене ђубрива су у паду. Руска УРЕА, паковање 500/1, прометована је по цени од 96,42 дин/кг без ПДВ-а. Руски АН, 900/1, на паритету ЦПТ (фцо-испоручено), прометован је у ценовном распону од 83,48 до 84,07 дин/кг без ПДВ-а, са јасном тенденцијом пада цене.

Разочаравајуће америчке извозне продаје пшенице

У Чикагу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је поскупела 2,64 одсто, а кукуруз 4,05 одсто. Јужноамеричка производња кукуруза се очекује да се смањи за бар шест милиона тона у односу на прошломесечну процену УСДА. Кинески увоз остаје кључан за кретање цена, али је мањи него претходне сезоне, те се количине процењују на 20 до 28 милиона тона. С друге стране, америчке залихе етанола остају велике, јер временске прилике у САД ограничавају друмски саобраћај.

Пре објављивања УСДА извештаја, цена пшенице је била у паду. Овонедељне америчке извозне продаје су биле разочаравајуће са само 84.800 тона.

У односу на податак из претходне недеље, соја је поскупела 1,94 одсто, а сојина сачма 3,87 одсто. Највеће изненађење се очекује код соје, са вероватном проценом значајног смањења производње у Јужној Америци, као резултат недавног недостатка воде и великог апетита Кине. У ишчекивању УСДА извештаја, цена соје је пала у Чикагу, због неизвесности око производног потенцијала на јужној хемисфери, услед повратка сувог и топлог времена у Аргентини. Бразилска жетва соје је достигла 16 одсто.

Мале осцилације цена у Француској

У Паризу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је поскупела 0,10 одсто, а кукуруз 0,70 одсто.

Током недеље цене житарица на Еуронексту су слабиле у ишчекивању УСДА извештаја. Цене пшенице на Еуронексту су погођене падом цена у басену Црног мора, јер су мање конкурентне на тржиштима као што су Алжир и Кина.

Министарство пољопривреде Француске процењује површине под меком пшеницом на 4,75 милиона хектара, што је смањење у односу на прошломесечну процену од 4,92 милиона хектара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here