Srđan Aćimov iz Tovariševa u svet pčelarstva ušao veoma rano

Svaki med je dobar, ali ima svoje specifičnosti - koji sada koristiti?

391
Foto: Canva

Med od davnina predstavlja pravo prirodno bogatstvo hranjivih materija koje imaju ogroman značaj za ljudski organizam. Uvek je smatran hranom bogova, a danas je više nego ikada mnogo razloga za njegovu upotrebu, piše portal „Agroklub“.


Med kao i mnogobrojni pčelinji proizvodi ubrajaju se u najlekovitije proizvode koji nam dolaze direktno iz prirode. Od davnina se koriste u lečenju raznih bolesti, a prvi pisani tragovi o njegovoj upotrebi potiču još iz vremena egipatskih faraona.

Sadrži brojna lekovita i nutritivna svojstva te je odličan izbor da se početak dana zasladi kašikom meda i čašom tople vode. Sastoji se od fruktoze, saharoze, glukoze, minerala i oligoelemenata, a taj odnos zavisi od vrste i kvaliteta, ali je uvek savršeno izbalansiran. Boja može biti svetlo žuta ili potpuno tamna što zavisi od od biljaka sa kojih su pčele sakupljale nektar. Svaki pčelar s pravom će reći da je med dragocena, lako svarljiva hrana koja odmah ulazi u krvotok. Može da se koristi kao zaslađivač u mleku, čaju, da se doda kuvanim jelima, sosevima, mesu, a bilo kako da se koristi odličan je i dragocen dodatak.

Zima bez meda nezamisliva

Osnovni pčelinji proizvod ima prirodno svojstvo da se kristalizuje i mnogima se često dogodilo da ih taj proces zbuni ozirom da nakon kupovine brzo postane čvrst i prepun kristala. Mnogi ipak znaju da je to prirodan fizičko-hemijski proces kada med iz tečnog prelazi u kristalisano stanje, a da pri tome ne gubi ništa od lekovitih i hranljivih svojstava, a taj proces može da bude samo potvrda odličnog kvaliteta.

Obzirom da mnogi ne vole da konzumiraju kristalizovani med treba napomenuti da ga je moguće otopiti na temperaturi do 40 stepeni, a da ne izgubi dragocena svojstva.

Poslednjih godina sve više dobija na značaju i apiterapija, koja se zasniva na primeni ovog i drugih pčelinjih proizvoda u terapijske i preventivne svrhe. A pčelinji proizvodi kako kažu pčelari, ali i stručnjaci kao superhrana mogu pomoći u bezbroj situacija, prvenstveno svakodnevnom upotrebom dolazi do jačanja imuniteta, povećanja energije, nezaobilazni su kada se govori o zdravoj ishrani. Mnogi će zato potvrditi da je pre svega zima bez bar jedne tegle meda nezamisliva.

Propolis i mešavine za jači imunitet

Da ga treba kozumirati svakodnevno, a samim tim preventivno za Agroklub potvrdio je Srđan Aćimov koji je u svet pčelarstva ušao veoma rano u Tovariševu kod Bačke Palanke, a sada tegle ovog proizvoda prodaje u brojnim objektima u Novom Sadu.

„Svaki med je dobar, ali ima svoje specifičnosti. Livadski je nakompleksniji obzirom da pčele sakupljaju nektar sa bezbroj biljaka, što mu je boja tamnija pokazatelj je da ima više minerala, a sadrži i dosta polena. Lipov je malo oštrijeg ukusa i mirisa, ali je odličan za one koji imaju problema sa plućima i kašljem“, kaže Aćimov napominjući da je tražen i onaj od uljane repice koji je svetložute boje, specifičnog ukusa, izrazito je kremast i sadrži veliku količinu polena i brzo se kristališe.

Sagovornik „Agrokluba“ kaže da je bagremov blagog ukusa, sadrži malo polena te ga mogu koristiti i oni koji su alergični, a najslabije se kristališe.

„Za jačanje imuniteta odlične su propolis kapi koje samo treba dodati u prohlađen čaj, mleko, med i slično. Imaju antibakterijsko, antivirusno dejstvo, a blagotvorne su i kod manjih površinski rana i infekcija na koži“, kaže ovaj pčelar dodajući da med i medne mešavine treba koristiti preventivno i tako ojačati imuni sistem.

„Veoma efikasna je kombinacija meda, polena, propolisa i matičnog mleča, a dovoljno je uzeti po jednu kašičicu dva puta dnevno. Takođe, njegova kombinacija sa suvim voćem i orašastim plodovima je prava riznica velikog broja vitamina prava vitaminska bomba, blagotvorna za naš organizam“, kaže Aćimov dodajući da ima različitih odličnih kombinacija i mešavina kao što su na primer, med i limun, med i cimet ili kakao i da ga je najpametnije jesti svaki dan, a ne samo od oktobra do aprila kao što je najčešće slučaj kod nas.

Dodajmo na kraju da, obzirom na pojavu veštačkog, sve pčelinje proizvode treba nabavljati kod proverenih proizvođača.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here