Стручњаци саветују заштиту кукуруза инсектицидима

Шта поручују стручњаци?

135
Фото: Pexels

У производњу кукуруза пољопивредници су по хектару већ уложили више од 120.000 динара. Мало који ратар ће у овој сезони минорним приносом успети да покрије те трошкове. Најмање што им је потребно у овом тренутку су додатна улагања. 


Упозорава се не опасност од афлатоксина на кукурузу.

Ипак, Милена Марчић из Прогнозно-извештајне службе објашњава зашто је наредних дана неопходно да произвођачи заштите усеве инсектицидима, јер се очекује полагања јаја кукурузног пламенца и пиљење ларви.

„Поред произвођача семенског кукуруза и кукуруза шећерца, којима је важно да спрече директне штете од исхране ларви на клиповима, третман би требало да спроведу и сви они који намеравају кукуруз да употребе за исхрану у млечном говедарству“, истиче Марчић.

Марчићева напомиње да инсекти својом исхраном на клиповима отварају пут зарази гљивама из рода Aspergillus, после чега у овим условима екстремне суше, неминовно следи појава афлатоксина.

„Досадашње бројности кукурузног пламенца су највеће у последњих десет година а поред ове штеточине региструјемо и присуство памукове совице у усевима кукуруза“, напомиње Марчић.

У сваком случају, требало би спречити појаву афлатоксина. Никако не би ваљало да нам се понови заражавање зрна кукуруза као у сушној 2012. години а након тога и контаминација млека.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here