Subvencije i premije omogućuju opstanak porodičnih farmi

171
Foto: RTV

Mnogo posla – mala zarada. Ovako farmeri opisuju situaciju u mlečnom govedarstvu.


RTV prenosi priču iz Subotice o tome kako farma može da opstane, zadrži mlade na selu i razvija se uz podršku države. Ne samo naše.

Dve stotine dvadeset grla, od čega stotinu muznih krava, čini farmu Dejana Brajkova. Do ovolikog broja grla nije mogao doći bez osnove koju su stvorili njegovi roditelji i na kojoj je odrastao.

Nakon završenog fakulteta pre deset godina preuzeo je farmu, zasnovao porodicu i rešio da proširi posao. Pored mukotrpnog rada, njegova porodica koristila je instrumente podrške koju nudi država. Kako naša, tako i Mađarska.

Posebno u poslednje tri godine kada su uz podršku kupovali junice, koristili podsticaje za mlade, uz podršku Ministarstva poljoprivrede nabavili rasturivač stajnjaka, preko pokrajine ugovorili miks prikolicu, a preko Prosperitatija dve priklice za transport zrna i bala, te balerina grablje. Ukratko – koriste sve što mogu.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

„Puno znače ti podsticaji. Imamo manja ulaganja, nikada ne bi mogli ovakve mašine da uzimamo. Gledamo da uzimamo što savremenije mašine, da bi mogli sami mi to porodično da radimo, da nam ne trebaju radnici, jer ih je teško naći“, kaže Brajkov.

Tekuću likvidnost farme održavaju subvencije, podsticaji i premije. Dejanova iskustva su da premije ne kasne, subvencije za krave su isplaćene. Kako kaže, kasnile – ne kasnile, uvek dobro dođu.


Pogledaj: Pčelarstvo se suočava sa teškim i neizvesnim periodom (VIDEO)


„Teško bi se moglo bez njih jer i ovako nije velika cena mleka. Sad momentalno 34 dinara dobijamo za mleko, plus PDV. Tako da bi bez premija to bilo baš teško. I ovako tu nije neka velika zarada, a posla ima puno, tako da dobro dođu subvencije. Dobro dođe sve. Sada ima i za što nam nisu umatičene krave, što dobijamo dvadeset hiljada dinara kada se oteli krava, tako da – dobro dođe sve“, dodaje on.

Dejanov savet donosiocima odluka je jednostavan. Ukoliko želite da više mladih poput njega ostaje na selu i bude partner u razvoju stočarstva u zemlji – nastavite sa podrškom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here