У априлу посадите магнолију у двориште

Украсно дрво које може нарасти и до 5 метара у висину

337
Фото: Pixabay

Велики, мирисни, бели цветови су само почетак лепоте магнолија дрвета (Magnolia grandiflora). Ово атрактивно дрво такође има сјајне, тамно-зелене листове и велику махуну егзотичног изгледа која се отвара у јесен и открива светло наранџасто-црвене бобице у којима уживају птице и друге дивље животиње. Магнолија дрво се узгаја широм света у парковима и вртовима.


Магнолија биљка је пореклом из источне Азије и са Хималаја, источне Северне Америке и Централне Америке. Украсно дрво магнолија може нарасти и до 5 метара у висину. У зависности од врсте, магнолије могу бити зимзелене, полу-зимзелене или листопадне. Неке од листопадних врста цветају у рано пролеће пре него што дрво развије листове. Зимзелена магнолија цвета у јуну и јулу, а може цветати и дуже.

Једна од тешкоћа код узгоја магнолије је контролисање великог, хрскавог лишћа које непрестано пада са дрвета.

Садња магнолије се по правилу спроводи у априлу месецу. Земљиште за садњу обавезно мора бити плодно, богато хумусом, благо киселе „ph“ реакције, дубоко, умерено влажно, а кречно земљиште не долази у обзир. Пре садње би било добро да земљиште помешате са тресетом. Пресађивање магнолије се врши на сунчаном месту, које је заштићено од ветра, а најбоље је да то буде неко место поред куће. За садњу користите саднице магнолије високе до 2 метра. Посадите их плитко и заспите их малчем. Немојте копати око магнолије, нити садити друге биљке. После садње је само добро залијте.

Узгој магнолије треба да се обавља на месту са „пристојном“ осунчаношћу. Магнолија воли пуно сунце, али је може задовољити и блага сенка. Такође, ово место би требало да има довољно простора за раст дрвета магнолије у својој пуној природној висини.

Уверите се да је земља довољно плодна. Магнолије воле благо кисела земљишта са пуно хумуса и влаге.

Иако семе магнолије може да се купи, можете га покупити око магнолија дрвета. Када имате семе магнолије, ољуштите његову спољну љуску. Ставите семена у посуду са топлом водом преко ноћи да омекшају. Након тога, требало би засећи семе, што ће олакшати укорењивање када дође до садње. Дрво магнолија захтева дуго времена за раст, тако да не очекујте брзе резултате.

Посебно је важно да се младо дрвеће добро залије док не постане успостављено. Прихраните магнолију када цветни пупољци почињу да бубре, са спороразлагајућим ђубривом. Младим биљкама магнолије је неопходно заштитити корен од смрзавања преко зиме.

Размножавање магнолије се може спровести вегетативним путем (уз помоћ резница или положеница), али и уз помоћ њеног семена.

Након пуцања плодова магнолије, приметићете њено семе како виси са грана на одређеним нитима. Иначе, семе магнолије је светло црвене до наранџасто црвене боје. Сејање се обавља на јесен, при температури до 5 степени, али препоручује се сејање на пролеће због опасности од мраза. Семе магнолије треба поставити плитко, на дубини од 1 центиметра, и редовно га заливајте до ницања.

Размножавање резницама се спроводи уз помоћ резница дугих 8-10 центиметара, узетих у јулу месецу. Резницама магнолије је потребно уклонити лишће и онда их забости у песак. Након формирања корена, магнолија се пресађује у саксију.

Размножавање положеницама се обавља у рано лето, тако што се положенице биљке укорене у мешавину једнаких делова баштенске земље, тресета и песка. Можете чекати и до 18 месеци, па се потом спроводи одвајање од матичне биљке.

Резидба магнолије је још један фактор основне неге магнолија дрвета. Орезивање магнолије треба спроводити полако и са пуно пажње. У касно пролеће, после цветања магнолије, уклоните оштећене и испреплетене гране. Ране зарастају споро, па зато сведите орезивање на минимум. Орезивање се односи на редукцију врхова грана. Иако може звучати контрадикторно, ово заправо подстиче раст нових цветова и то ће учинити да ваше дрво расте брже.

Избегавајте орезивање зрелог дрвећа. Претерано орезивање зрелог дрвећа може бити фатално за његово постојање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here