U Srbiji kiša zaustavila žetvu suncokreta, prinos ranih sorti slab

58
Foto: Pixabay

Žetvu ranih sorti suncokreta prekinula je kiše, a prinosi su slabi, od 1,7 tona po hektaru do 2,5 tona, rekao je juče predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.


On je za Betu rekao da je rane sorte zahvatila bolest i da se očekuje da kasnije sorte imaju bolji prinos i da prosek u Vojvodini bude oko 3,5 tona po hektaru.

„Rod suncokreta će u proseku biti slabiji nego prošle godine jer je deo površina zahvatila bolest pošto se ne poštuje plodored i suncokret se seje na istoj parceli svake treće, umesto svake pete godine“, rekao je Jakšić.

Istakao je da su poljoprivrednici ove godine prodali oko 20 odsto roda suncokreta unapred (terminske) po, 36 i 37 dinara po kilogramu, a da sve uljare još nisu objavile akontne (početne) cene suncokreta, osim jedne koja je ponudila 29,50 dinara za kilogram.

Jakšić je rekao da bi realne cene suncokreta trebalo da budu 35 dinara po kilogramu do 40, a da se poljoprivrednici ne usudjuju da prodaju ceo rod unapred jer ne znaju koliko će požnjeti.

„Razlog zašto se ne proda ceo rod unapred je, prema njegovim rečima i što na kraju žetve cena može da bude veća nego kada se prodaje unapred, pa poljoprivrednici ostave deo prinosa sa rizikom da ga prodaju, ne samo skuplje nego i jeftinije“, rekao je Jakšić.

 

On je rekao da će suncokret, da bi izbegli posrednike otkupljivače koji zarade ponekad i više nego proizvodjači, prodavati preko novoformirane zadruge ili neke firme.

„Uljare kao kupci suncokreta preko zadruge ili neke firme na taj način žele da izbegnu mnogo administrativnih poslova sklapanja ugovora sa svakim poljoprivrednikom, ali to stvara dodatne probleme proizvodjačima“, rekao je Jakšić.

On je kazao da prodaja suncokreta preko zadruge ili firme iziskuje dodatne troškove koje će sami morati da snose, a to je zakup prostora i zapošljavanje službenika koji će voditi poslovnu dokumentaciju, prema gruboj računici oko 700.000 dinara godišnje.

Direktor Udruženja za unapredjenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica „Žita Srbije“
Vukosav Saković ocenio je da će prosečan prinos suncokreta biti od, 3,1 tonu po hektaru do 3,2 tone.

„Prinosi suncokreta su različiti, od jedva dve tone po hektaru do četiri tone jer je u južnom Banatu tu kulturu oštetila bolest“, rekao je Saković.

Dodao je da uljare neće dopustiti da ostanu bez te sirovine i da će suncokret platiti više nego otkupljivači koji ga izvoze, a „da li je to najbolja cena za proizvodjače to je druga priča“ .

U Srbiji je ove godine suncokretom zasejano oko 220.000 hektara, a godišnje se izveze oko 100.000 tona tog zrna i uveze izmedju 20.000 i 50.000 tona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here