Укинута забрана извоза у Северну Македонију, помоћ тражи и БиХ

Подсетимо, Влада Србије је почетком марта донела одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа

179
Фото: Canva

Министри пољопривреде Србије и Северне Македоније разговарали су у Београду о Иницијативи Отворени Балкан чији се значај посебно истиче у актуелној ситуацији када се затварају многа тржишта у свету.


Главна тема састанка два министра био је извоз уговорених количина пшенице, кукуруза, брашна и уља пре увођења забране. Договорено је да се извоз на основу раније уговорених количина поменутих производа настави утврђеном динамиком у наредном периоду, саопштење је ресорног министарства.

Подсетимо, Влада Србије је почетком марта донела одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља. Разлог доношња одлуке је правовремено реаговање на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском тако и на домаћем тржишту.

Касније је одобрен извоз сировог уља у боцама, а забрањен рафинисаног. Такође, у међувремену дозвољен је извоз пшенице и кукуруза у Албанију. Уговорене количине пре забране извоза, биће реализоване у најкраћем року, речено је. Такође, да земље Иницијативе Отворени Балкан, као и друге суседне земље, могу рачунати на Србију као поузданог партнера у време великих изазова у сектору хране.

Очекује се посета министра спољне трговине из Босне

Иначе, иницијатива Отворени Балкан или „Мали Шенген“ представља економску зону три земље на Балканском полуострву: Србију, Македонију и Албанију са циљем повећања трговине и сарадње и побољшања међусобних билатералних односа. Потенцијалне чланице су Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Према најавама из БиХ, ове недеље би државни министар спољне трговине и економских односа Саша Кошарац требало да посети Београд, поводом разговора о увозу житарица из Србије у ову земљу. Република Српска већ је формирала списак свих потребних производа – кукуруза, пшенице и других артикала, те да се чека да исто то учини Федерација БиХ, како би била затражена помоћ Србије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here