Влада одобрила квоте за извоз житарица, брашна и уља

Извоз максимално 20 процената одобрених количина по групи производа на месечном нивоу

114
Фото: Canva

БЕОГРАД – Влада Србије је на данашњој седници одобрила месечне квоте за извоз по 150.000 тона пшенице и кукуруза, 20.000 тона брашна и осам милиона литара рафинсианог сунцокртетовог уља, сазнаје Танјуг у Министарству пољопривреде.


„По захтеву ће моћи да се тражи одобрење за извоз максимално 20 процената одобрених количина по групи производа на месечном нивоу. У случају да извозници не извезу или прекораче одобрене количине, наредног месецa неће моћи да поднесу захтев за извоз“, наводи се у саопштењу.

Захтеви се могу подносити од 20. до 25. у текућем месецу за наредни месец, док ће за мај захтеви бити подношени од 22. до 28. априла. Захтеви се могу поденти на адресу [email protected]

Квоте су одређене на предлог Удружења Жита Србије чији представници су претходне недеље имали састанак са премијерком Аном Брнабић. Они су тада предложили да се месечно извози 350.000 тона житарица и слободан извоз брашна.

Влада привремено ограничава извоз основних намирница

Влада Србије донела је на данашњој седници Одлуку о привременом ограничењу извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, како би се успешно реаговало на опасност од тржишних поремећаја узрокованих значајним растом тражње на светском и домаћем тржишту.

Из тог разлога, влада је одлучила да уведе квантитативна ограничења извоза зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља на месечном нивоу и за одређени период, саопштила је владина Информативна служба.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here