Вучиће по бостану препознају

Породица Вучић из Дероња, годинама са успехом гаји бостан

519
Извор: Недељне новине

Вредна породица Вучић из Дероња, Бојан и његова супруга Зорица са синовима Мирославом и Марком, годинама у атару овог села гаји бостан.


Нису Вучиће поколебали, ни овогодишњи знатно отежани услови у производњи овог поврћа. Наиме, цене инпута који учествују у његовој прозводњи драстично су порасле, а продајна цена бостана је готово идентична прошлогодишњој.

Једноставно, бостан је култура коју гаје по традицији, и по њему су постали познати и изван дероњског атара.

– Почетак овогодишње сезоне, био је чини се нешто тежи него што је то уобичајено. Мраз који је пао крајем маја, сасвим је уништио први род. Због лоших временских прилика у досадашњем делу сезоне, комплетан cenaовогодишњи род биће мањи, за 20 до 30 одсто. Већ сада, иако је сезона у пуном јеку,могу са сигурношћу да тврдим да ће бити лошија од досадашњих. Сви инпути у производњи бостана радикално су поскупели. Пре свега фолија (сто одсто), затим семе, ђубриво, па на крају и заштитна средства. Ми смо лубенице садили у временским растојањима, како би оне, сазревале од почетка јуна до краја августа.

– Сав засад нам је иначе под заливним системом. Осим што је ангажована наша породица у раду око бостана, ангажујемо и додатну радну снагу. Наиме, заједно са нама ради шест радница, које плеве, копају и беру бостан – каже Зорица Вучић, која
већ осам година у Бачкој Паланци врши продају бостана.

Мада већину произвођача бостана, муче слични проблеми, раст цена инпута који учествују у његовој производњи, постоји још један можда и много већи проблем.

– Тржиште бостана је већ годинама, могу слободно рећи у некој врсти хаоса. Наиме, не постоје гарантоване цене откупа или продаје овог поврћа, што нама произвођачима задаје посебну главобољу. Као што се код производње осталих повртарских, па и ратарских и воћарских култура ништа не зна када је откуп у питању, принуђени смо да оно што произведемо најчешће дајемо у бесцење накупцима. Кажем, у бесцење како би колико – толико покрили трошкове производње. У случају да се ситуација у овој области промени, ми смо спремни да нашу садашњу прозводњу не само бостана, већ и осталих култура увећамо. Овако, остаје нам једино да задржимо садашњи ниво производње – истакла је на крају, Зорица Вучић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here