За трактор преко ИПАРД-а и Светске банке стигло 5.000 пријава

Опредељена новчана средства су увећана са 360 милиона на 1,2 милијарде динара, с обзиром на велику заинтересованост подносиоца пријава

98
Фото: Canva

На јавне позиве који су пружали могућност набавке трактора, преко пројекта које Министарство пољопривреде реализује са Светском банком и ИПАРД програмом, до сада је пристигло око 5.000 пријава, а због великог интересовања пољопривредника опредељена средства за спровођење појединих позива су вишеструко увећана, преноси ПКС.


Опредељена новчана средства су увећана са 360 милиона на 1,2 милијарде динара, с обзиром на велику заинтересованост подносиоца пријава. На коначној ранг листи укупно се нашло 1.340 подносиоца пријава, а тренутно је у току припрема решења о одобравању права на коришћење бесповратних средстава. Новчана средства обухватиће све подносиоце пријава са Коначне ранг листе који имају 50 и више бодова.

Највеће интересовање за трактор

За нешто више од годину дана реализације пројекта, расписана су два јавна позива – за примарну биљну и сточарску производњу на које је стигло укупно 3.562 пријаве, а збирна вредност захтева којима ће бити одобрена бесповратна средства је 1.431 и износи око 50 милиона евра, односно, из пројекта се финансира 25 милиона евра.

„Велико интересовање пољопривредника влада и за набавку трактора преко ИПАРД-а, па је тако на управо завршени трећи јавни позив за набавку трактора, пристигао највећи број захтева до сада – око 600“, кажу у Министарству.

Пољопривредни произвођачи који се баве производњом млека, меса, јаја, воћа, поврћа, грожђа или одређених врста житарица и индустријског биља, своје захтеве су могли да подносе у двомесечном периоду – од 17. фебруара, па све до 26. априла ове године. Овим позивом за набавку трактора обезбеђена су средства у висини од 1,35 милијарди динара.

На претходна два јавна позива за набавку трактора пристигло је 830 захтева, што чини готово половину свих захтева у оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава. Одобрен је 481 пројекат, а пољопривредним произвођачима је до сада исплаћено 13.384.203 евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here