Жетва пред вратима: Шта се дешава са ценама житарица?

Тржиште житарица и даље показује нестабилност

349
Фотo: Pixabay

Цене пшенице су ниже из више разлога док оне за кукуруз бележе раст. Шта је са сточним јечмом?


Тржиште житарица и даље показује нестабилност. Цене пшенице су пале током прошле седмице, док су за кукуруз порасле, извештава Фармер.

Ниже ценовне вредности пшенице подстакнуте су новом жетвом и надом да ће доћи до деблокаде украјинских лука као и транспорта житарица. Друга опција је да се успостави рута железницом из Украјине, што није тако једноставно.

Промене цена

На париском Матифу пшеница је у уговору за испоруку у септембру пала за 1,6 одсто на 391,50 евра/т. На годишњем нивоу котације су порасле за 91,4 одсто. У прошлој недељи је пала за 0,1 одсто.

Истовремено је она за кукуруз у јунском уговору пала у петак за 0,6 одсто и износила 337,50 евра/т. У односу на прошлу годину повећање је износило 37,2 одсто. Прошлоседмичне котације су порасле за 0,8 одсто.

Пад је забележен и за цене пшенице на америчком ЦБОТ-у. Пшеница се продавала за 380,02 УСД7т што је мање за 4,1 одсто. У односу на прошлу годину котације су порасле за 61,9 одсто.

Цена кукуруза у уговору о испоруци у јулу била је 308,85 УСД/т и пала је за 0,5 одсто, што је истовремено повећање у односу на прошлу годину од 23,9 одсто. У прошлој седмици котације су порасле за 1,5 одсто.

Сточни јечам неће појефтинити

Ове године неће доћи до пада цена сточног јечма. У Хамбургу је она износила 355 евра/т за нову жетву, а за прошлогодишњи род треба издвојити око 340 евра/т, наводи Агрархеуте.

Произвођачке цене су за 20 до 30 евра мање од велепродајних, али трговци најављују нови раст крајем недеље од пет до осам евра.

На светском тржишту Русија је конкурент јечму из Европе, док се на извоз из Украјине не може рачунати. У француском трговачком центру Руену понуде су износиле 356 евра/т.

Суша ће диктирати принос ове житарице. ФранцеАгриМер снизила је процену француских залиха озимог јечма као у добром до врло добром стању за још један бод на 64 одсто, што је за 12 бодова мање у односу на прошлу годину. Оцена јарог је смањена за један бод на 53 одсто у односу на 86 одсто колико је била у 2021. години.

Топлотни талас влада у житородним подручјима Италије, Француске, Шпаније и САД-а где очекују мање приносе. Удружење италијанских пољопривредника Колдирети процењује да ће производња дурум пшенице пасти за 15 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here