Žitarice obaraju rekorde: Tona pšenice sve bliže ceni od 300 evra

Raste neizvesnost zbog velike potražnje

391
Foto: Canva

I dok se procene za žetvu kod dva najveća izvoznika Kanade i Sjedinjenih Američkih Država smanjuju, cene na tržištu se penju na istorijsko visoke nivoe. Globalna ponuda je sve neizvesnija, a evropska pšenica postaje sve traženije na svetskom tržištu, piše agrarheute, a prenosi Agroklub.


Na veleprodajnom tržištu i izvoznoj luci u Hamburgu krajem prošle nedelje pšenicom se trgovalo po ceni od 273 evra za tonu, što je pet evra više nego nedelju dana ranije. Cene stočnog ječma su se kretale između 245 i 247 evra po toni, dok je tona raži koštala 240 evra što znači da je poskupela za pet evra u odnosu na prethodnu nedelju.

Na čikaškoj berzi CME tonom pšenice se trguje po ceni od 249,66 evra, dok ona na pariškom EuroNext-u košta 276 evra. Na francuskom FOB-u cena je visokih 278 evra/t dok je na ruskom FOB-u 267,86 evra.

Cena kukuruza je na CME-u pala na 180,65 €/t dok na EuroNext-u iznosi 245,75 evra po toni.

Rekordna proizvodnja neće spasiti zalihe

Prema analitičarima, neizvesna globalna situacija sa snabdevanjem verovatno se neće mnogo promeniti u sledećim mesecima čak ni ako prinosi u narednoj australijskoj žetvi budu veliki. To potvrđuje i nov izveštaj UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koje ukazuje na rekordnu globalnu proizvodnju žitarica od 2.800 miliona tona ove godine, što je 1,1 odsto više u odnosu na 2020. Ali, u njemu stoji da proizvodnja nije uspela da zadovolji nivo potrošnje zbog čega se svetske zalihe troše sve bržim tempom.

U svom oktobarskom izveštaju Američko ministarstvo poljoprivrede USDA je smanjila globalne zalihe za šest miliona tona na samo 277 mil. t. Reč je o smanjenju od čak 11 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu. Slabija su očekivanja i od proizvodnje pšenice u Ruskoj Federaciji, gde je žetva završena, a rezultati pokazuju niže prinose od prethodno predviđenih zbog suše.

Međunarodna potražnja je na vrlo visokom nivou. Prošle nedelje je Egipat, najveći svetski uvoznik kupio 180 hiljada tona ruske i 60 hiljada tona rumunske pšenice.

Evropska komisija izvestila je da je ukupni izvoz ove žitarice između 1. jula i 4. oktobra dosegao gotovo 8,1 miliona tona, što je 45 odsto više u odnosu na isto razbolje prošle godine.

Prema službenim podacima, samo je 718 hiljada tona isporučeno iz Francuske u treće zemlje. Nasuprot tome, 966 hiljada tona već je prodato u Nemačkoj, a stopa izvoza je i dalje visoka. Međutim, Rumunija je već izvezla 2,93 miliona tona na svetsko tržište. Bugarska nastavlja da je prati kao izvoznik sa 1,27 miliona tona. Time je Nemačka na trećem mestu evropskog izvoza ispred Letonije, Litvanije i Poljske.

Do sada su glavni kupci evropske pšenice bili Alžir, Južna Koreja, Egipat, Nigerija i Južna Afrika. Ali, svi su izvoznici obavestili da je poskupljenje troškova prevoza veliki teret za međunarodno poslovanje. Trgovci iz Evrope takođe izveštavaju da mlinovi kupuju sve opreznije zbog lošijeg kvaliteta i visokih cena.

Evropske cene ječma takođe su na vrlo visokom nivou zbog velike izvozne potražnje. Što se tiče stočnog, Evropska komisija je izvestila od njegovog izvoza u količini od 2,6 miliona tona do 10. oktobra ove godine, što je 200 hiljada tona više u odnosu na lani. Njegovi glavni kupci su Kina, Saudijska Arabija, Turska, Jordan i Irak. Dok se istovremeno evropski pivski ječam izvozi se u Tursku i Brazil.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here