Poznati građani opštine Bačka Palanka – ZDRAVKO RAĐENOVIĆ

Bačkopalančanin koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju 1984. u Los Anđelesu sa reprezentacijom Jugoslavije.

4615
Zdravko Rađenović je proslavljeni rukometaš, rođen 5. septembra 1952. u Bačkoj Palanci. Osvajač je zlatne olimpijske medalje 1984. u Los Andjelesu sa reprezentacijom Jugoslavije.

zdravko-radjenovic

Zdravko Rađenović (brošura povodom osvojene olimpijske zlatne medalje u Los Anđelesu)

Klupska karijera

Zdravko Rađenović rukometom se počeo baviti 1966. u rodnom gradu u RK Tekstilac. Zatim je nastupao za ekipu Sintelona iz Bačke Palanke. Svoj rukometni talenat najavio je igrajući potom za riječki Kvarner 1972. odakle je došao u RK Borac naredne 1973. godine. Debi u dresu Borca (postigao 3 gola) – protiv Krivaje u Zavidovićima 22. semptembra 1973. godine. On je jedini igrač koji je sa Borcem osvojio oba velika međunarodna trofeja – Kup evropskih šampiona 1976. i Kup EHF 1991. A na domaćoj sceni osvaja četiri titule i četiri kupa bivše države. U Banjoj Luci je sa RK Borac osvojio gotovo sve što se u rukometu može osvojiti i doživio potpunu rukometnu afirmaciju. Iz Borca odlazi u inostranstvo 1981. godine. Za to vrijeme nastupao je i za Njemačku ekipu MTSV Švabing. Rukometnu karijeru završio je u dresu Banjalučkog Borca u 38. godini.

radjenovic borac

RK Borac – osvojen Kup evropskih šampiona 1976

Reprezentativna karijera

Za reprezentacju Jugoslavije, čije je bio dugogodišnji nezamjenjiv član, odigrao je 137 utakmica i postigao 369 golova. Bio je sa reprezentacijom olimpijski šampion 1984. na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu. Osvojio srebrenu i bronzanu medalju na SP, te dva zlata na mediteranskim igrama.

Debi u dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je u Ljubljani na Turnir nacija, u utakmici između Jugoslavije i Danske.

Po završetku igračke karijere

Po završetku igračke karijere ostao je poslom vezan za sport i rukomet. Devedesetih godina bio je šef stručnog štaba RK Borac a zatim uspješan direktor RK Sintelon iz Bačke Palanke. Od 2002. ponovo je u Banja Luci gdje je jedno vrijeme bio član rukovdstva kluba ali i član Olimpijskog komiteta BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here