Poznati građani opštine Bačka Palanka – Đorđe Marković Koder

1082
Foto: Facebook/Tovariševo najlepše mesto

Jedna od najinteresantnijih i najekscentričnijih ličnosti u istoriji naše opštine je Đorđe Marković Koder iz Vizića, rođen 1806. godine.


Predstavnik srpskog romantizma govorio je i pisao mađarski, nemački, starogrčki, novogrčki, latinski, francuski, italijanski, turski, arapski, ruski, hebrejski, persijski i jermenski.

Studirao u Pešti pravo i medicinu.

Pravnik, tumač u stranim poslanstvima, činovnik, prevodilac kneza Miloša i kneza Mihaila, prijatelj kneza Aleksandra Karađorđevića (Karađorđevog sina), vrsni mačevalac i učitelj knezu Mihailu, prvi Srbin koji je posetio drevnu Troju, „osobenjak i pravi boem”, pisac „najluđe knjige našeg romantizma”, putnik koji je u 19. veku obišao Afriku i Aziju, ubogi siromah koji je živeo kao sluga po salašima poslednjih 20 godina svog života.

Ostavio je iza sebe pet spevova („Romoranka”, „San matere srpske”, „Devesilje” „Mitologije”, „Iskoni”).

[rev_slider alias=“ccsystem-„][/rev_slider]

 

Živeo je u Pešti, Temišvaru, Segedinu, Beogradu, Novom Sadu, Carigradu, kraće vreme i u Trstu, Kragujevcu, Zagrebu, Bukureštu, putovao po Grčkoj, Italiji, Turskoj, ali se uvek vraćao u svoj Srem i Frušku Goru.

Izdržavao se davanjem časova iz nacrtne geometrije ili stranih jezika, bio tumač u stranim poslanstvima. Od 1872. do 1889. godine, radio je u engleskom konzulatu u Carigradu.
Na samrtničkoj postelji, svom lekaru poverava da ima oko 200 tabaka rukopisa, koji će biti štampani tek u naše vreme. Umro je 1891. kao krajnji siromah, jer ga nikada nije interesovalo materijalno.

Da li je Đorđe Marković Koder polusumanuti osobenjak ili genije iz Vizića koji danas ima 300 stanovnika?

Sigurno jedna od najinteresantnijih ličnosti naše istorije, za koju većina naše populacije ne zna. Ulicu nema, niti bilo kakvog pomena.


Pogledaj: Poznati građani opštine Bačka Palanka – MILETA PROTIĆ

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here