Poznati građani opštine Bačka Palanka – Jovan Protić

137

Tovariševo je malo mesto koje je dalo jednog Jovana Protića. Zaista je neverovatno da prota Jovan ne samo da nema ulicu u Tovariševu (iako su mu tek pre par godina postavili ploču na istoimenoj biblioteci), već nema ni u Bačkoj Palanci gde sigurno zaslužuje bar jednu najveću – navodi se na Facebook stranici „Tovariševo Najlepše Mesto“.


 

Jovan Protić, sveštenik, publicista, književnik i dramski pisac rođen je u Tovariševu, Bačka, 07.02.1868. godine, a umro u Sarajevu, Bosna, 22.11.1926. godine.
Osnovnu školu je pohađao u Tovariševu, ali je završio u Šidu, gimnaziju u Novom Sadu i Bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Službovao je kao kapelan u Zemunu, pa kao administrator parohije u Krušedolu, a zatim je bio gimnazijski katiheta u Mostaru od 1898. do 1912. godine i u Sarajevu od 1912. godine do smrti.

Bio je jedan od glavnih organizatora tadašnjeg književnog života u Mostaru, pokretanja „Zore“ i „Male Biblioteke“, gde su uglavnom objavljeni i njegovi radovi: Sličice iz seoskog albuma (1894), Šareni šljunci (1899), Seoske fotografije (1900), Pripovetka kako se pokojni Avram Nestorović svadio sa pokojnim Nestorom Avramovićem (1902), U Zavetrincima (1904), Iz seoskog albuma (1907), Perom i olovkom (1909), Neozbiljne stvari (1919), Uz dim duvana (1924).

Sastavio je i dve sveske listova, u neku ruku zbornik naše humoristike. Od triju njegovih aktovki u SNP su izvedene dve: Guska (1904) i Janković Stojan (1909).

Prota Jovan Protić je bio jedan od dvanaestorice pesničkih apostola u Mostaru okupljenih oko Zore: Pop Jovan Protić, Drago Rajković, Milan Radulović, Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Ljubo Oborina, Milan Đuković, Atanasije Šola, Risto Bošković, Dušan Bilić, Stevan Žakula, Svetozar Ćorović (pesnik, pisac, brat Vladimira Ćorovića). Iako je pisao humoristiku, pisao je i ozbiljne teme, kao „O Božiću“ i „Osvetniku Kosova“.

Njemu Jovanu, Aleksa Šantić posvetio je pesmu „Putnik na odmoru“ 1902. godine.
O „Šarenim šljuncima“ A.G.Matoš kaže: „Da je Protić pripovedač nadmašio Protića kritičara.“ Poznavajući nemačku i mađarsku književnost i jezik, Jovan je popunjavao tu prazninu u „Zori“ i njegova je zasluga što je Šantić počeo da prevodi nemačke pesnike.
Kao paroh sarajevski, poznavao je i Mladobosance, gde mu je bila i rođena sestra učiteljica u Zvorniku Zorka Protić. U kući Jovana Protića prespavao je noć pred atentat Gavrilo Princip.

Potrebno je podvući da je naša generacija počela da se upoznaje da delima prote Jovana pre 10-tak godina kada je dr Milena Protić (sinovica Miletina i naš ktitor) dala kontakt u Njujorku praunuka Jovanovog brata Marka, tadašnjem direktoru Dušanu Jovanovu. Tada je praunuk iz Njujorka poslao Dušanu Jovanovu prvu nama poznatu Jovanovu sliku sa braćom i sestrom. Iz Mostara su stigle i ekskluzivne fotografije od Zlatka Serdarevića novinara iz Mostara, koji je obećao je obećao još materijala.


Pročitaj: U opštini Bačka Palanka povećan broj zahteva za novčanu naknadu usled nezaposlenosti

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here