Primarni cilj bio je i biće unapređenje ekonomskog razvoja opštine

Intervju: Predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica o planovima za 2018. godinu

910

Kraj 2017. godine bio je povod za intervju sa predsednikom opštine Bačka Palanka, Branislavom Šušnicom – šta je realizovano od planiranog i kakvi su planovi za dalje.


Kako ocenjujete aktivnosti lokalne samouprave u ostvarivanju zacrtanih planova u 2017. godini?

Od prvog dana nije bilo odmora. Primarni cilj bio je i biće unapređenje ekonomskog razvoja opštine. Moramo omogućiti svima ili bar većini građana, da mogu pristojno da žive od svojih prihoda, a najpre da dobiju šansu da ostvare te prihode. Istina je da su danas, u skladu sa našom vladajućom politikom, na snazi mere štednje i racionalizacije troškova. Ali upravo zahvaljujući tim merama, cela zemlja beleži rast proizvodnje i bolje makroekonomske rezultate.

Na čemu će biti akcenat i prioritet u budžetu za 2018. godinu?

Odluka o budžetu za 2018. godinu doneta je na 20. sednici Skupštine opštine Bačka Palanka i budžet iznosi nepunih milijardu i sedamsto miliona dinara. Akcenat je stavljen na završetak projekata koji su jednim delom preneti iz prošlog budžeta. Očekivanja su bila da se ti projekti završe u 2017. godini, ali smo nailazili na probleme čije rešavanje nam je oduzelo dosta vremena. Nadamo se da će 2018. godinu obeležiti završetak tih kapitalnih projekata. Pre svega mislim na rekonstrukciju vrtića u Silbašu, rekonstrukciju i sanaciju zgrade Kulturnog centra, izgradnju hale u Despotovu, sređivanje industrijske zone Sever na ulasku u Bačku Palanku.

Opština Bačka Palanka ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije, a potom i sa pokrajinskom administracijom tako da očekujemo i njihovu finansijsku podršku. Najvažnije je imati cilj. Kada je strategija jasno postavljena rezultat ne može izostati. Takođe, svakodnevno će se raditi na sređivanju komunalne infrastrukture, rešavanju problema vodosnabdevanja, sređivanju putne infrastrukture. Nastojimo da pomognemo privrednicima koji posluju na teritoriji naše opštine i da omogućimo uslove za neke nove investicije.

Koje su planirane aktivnosti lokalne samouprave u privlačenju novih investitora?

Cela opštinska administracija radi sve da privrednicima omogući brzu i efikasnu realizaciju poslova uz poštovanje pozitivnih zakonskih propisa Republike Srbije. Mi smo svesni da postojimo zbog građana i privrede. Naša strategija nisu radna mesta u javnom sektoru, nego u privredi. Odlučili smo da je to put razvoja i borimo se za to.

Osim ekonomskog aspekta, šta još činite kako bi obogatili život u našoj opštini, pre svega u domenu društveno – odgovornog delovanja?

Podizanje nivoa svesti o društvenom značaju i korisnosti svakog pojedinca je jedan od osnovnih zadataka. Svako od nas je jednako odgovoran za svoje obaveze, a izvršavanje tih obaveza će nas dovesti do izvanrednog rezultata. Podržavamo obrazovane mlade ljude koji će znati da svoje umeće i znanje primene kako bi upravo svoja mesta učinili boljim za život. Takođe, podržavamo sportske klubove i mlade talentovane sportiste.

Istina je da moramo utvrditi prioritete kada pružamo podršku, te da ona mora biti opravdana dobrim rezultatima, jer nije opština neiscrpan izvor prihoda. Ali svakako uvek nađemo načina da pomognemo.

Koje su planirane aktivnosti kojima bi se poboljšali uslovi života građana u seoskim sredinama i obezbedio ravnomeran razvoj naše opštine?

Želja sadašnje lokalne vlasti je da svi građani bačkopalanačke opštine, bilo da žive u selu ili gradu, imaju isti status. Da i sela imaju kanalizaciju, da im se odvozi smeće, kosi trava i slično. Svi zaslužuju najbolje moguće uslove za život i na osnovu toga kreiramo strategiju razvoja, planove i budžet. Škole, vrtići, sportski objekti ulice moraju biti jednako sređeni i funkcionalni.

Opština Bačka Palanka je multietnička sredina. Kako usklađujete potrebe svih etničkih zajednica?

Ova opština je kroz istoriju naučila da funkcioniše kao multietnička sredina, tako da pripadnici srpske, slovačke, mađarske i drugih etničkih zajednica godinama ovde žive složno uz puno razumevanja. Što se tiče Opštine, mi smo tu za sve naše građane podjednako. U isto vreme radimo na promociji i socijalnih i kulturnih vrednosti svih etničkih zajednica. Siguran sam da je to naše bogatstvo i da tu činjenicu uvek možemo koristiti kao svoju veliku prednost u odnosu na druge sredine.

Koji su osnovni problemi građana koji dolaze na razgovore sa vama u terminima predviđenim za njih?

Nezaposlenost je nedaća koja najviše tišti građane Bačke Palanke. Otvorena vrata najčešće posećuju roditelji mnogočlanih porodica koji ne mogu da pronađu dodatne izvore prihoda da prehrane porodice. Nažalost, ne mogu se u kratkom vremenskom periodu rešiti svi problemi koji su se gomilali decenijama. Nama je sad imperativ da dovedemo investitore i uposlimo ljude. Planove smo postavili dugoročno. Posvećenost, marljivost odgovornost i odlučnost uvek su garant uspeha.

Šta građani mogu očekivati od Vas u budućnosti?

Moramo da radimo. Na nama je da kreiramo atmosferu i uslove za uspešniji razvoj opštine Bačka Palanka i upravo se time i bavimo u skladu sa našom vizijom. Sigurni smo da naša opština ima perspektivu. Moramo zbiti redove, stati jedni uz druge i krenuti ka boljoj budućnosti kroz sopstvenu akciju, angažovanje i trud. Rezultati će sigurno doći. Nerad, manipulacija, opstrukcije i zloupotrebe pripadaju prošlosti. Uveravam vas da su na ceni inicijativa, angažovanje rad, trud i pozitivan stvaralački duh.

Želim da naši građani nikad ne zaborave da su oni pojedinačno najznačajniji element našeg društva. Ovu priliku bih iskoristio i za kraj našeg razgovora poželeo bih svim našim sugrađanima srećne novogodišnje i božićne praznike, kako onima rimokatoličke, tako i građanima pravoslavne veroispovesti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here