PRIPREMITE DETE ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

648

Dete ne mora da nauči da čita i piše pre polaska u školu, ako nema interesovanja za to. Ipak, preporučuje se, da raznim igrama i aktivnostima, kod deteta razvijate one osnovne sposobnosti od kojih zavisi čitanje, pisanje i računanje. Odnosno, treba vežbati mišiće prstiju i ruku slobodnim crtanjem, vajanjem, pisanjem, zatim vežbati račun kroz igru…

Students Answering Teacher Question
Students Answering Teacher Question

Nudimo vam niz praktičnih saveta kako da kroz igru pripremite dete za polazak u školu;

GLAS, SLOVO, REČ, REČENICA – KAKO SE LAKO NAUČE SLOVA
Na slovo na slovo Ako je Vaše dete i dalje zainteresovano da uđe u svet pismenosti, kupite ili zajedno napravite azbuku u kockama ili karticama.
Dete od svoje četvrte-pete godine života pa na dalje počinje slova da povezuje sa glasovima, a kako biste poboljšali razumevanje znakova i zvukova, igrajte se igre „Na slovo, na slovo“. Dopustite detetu da započne igru nekim slovom, a onda zajedno smišljajte što više reči koje počinju na to slovo. Ako imate stariju decu koja već idu u školu, tim bolje, uključite i njih u igru. Biće to prava porodična zabava!
* Smislite neku jednostavnu reč i svaki član porodice neka je sriče usmeno ili pismeno. Za početak, neka reči budu jednostavne, sa 3-4 slova – tata, mama, Mima, pas, kit, lav…
* Vaš budući prvak neka ponovi ono što će neko od članova porodice sricati bilo usmeno ili pismeno.
* Kasnije od reči slažite rečenice.
* Podstičite dete da pravilno izgovara glasove, da se razgovetno izražava, da samostalno priča…

POJAM BROJEVA
Čega ima više, a čega manje Ako do sada ono nije upoznato s značenjem brojki, počnite s brojanjem stvari koje vas okružuju – igračka, stepenica, voća, knjiga.
Osim slova, u prvom razredu dete će učiti brojke, šta one predstavljaju, kako se sabiraju i oduzimaju. Ako do sada ono nije upoznato s značenjem brojki, počnite s brojanjem stvari koje vas okružuju – igračka, stepenica, voća, knjiga… Pustite ga da samostalno procenjuje čega ima više, odnosno manje. Igrajte se sabiranja i oduzimanja do 5, a kasnije do 10.
* Postavite mu niz od 3 flomastera i 2 bojice. Pitajte ga koliko ih ima na okupu. Korisna je i aktivnost prilikom postavljanja stola za goste. Pustite dete da samostalno proceni koliko je tanjira i pribora za jelo potrebno…
*Pokažite detetu brojke na satu i na koji način se meri vreme. Zajedno koristite kuhinjsku vagu, a možete i da očitavate temperaturu sa termometra.

ORIJENTACIJA U PROSTORU
Počnite da razgovarate sa detetom o školi nekoliko meseci pre početka školske godine. Objasnite mu šta ga čeka u školi (sedenje u klupi, koncentracija na neku aktivnost, disciplina, obaveze koje mora da ispunjava, ali i da će steći mnogo drugara, da će saznati i naučiti mnoge korisne stvari…)
Odvedite dete da vidi školu u koju će ići. Potrudite se da uvežbate put do škole. Naučite ga da koristi ključ od kuće i dogovorite se kako će ga čuvati dok je u školi.
Dete bi trebalo da zna adresu na kojoj stanuje i brojeve telefona roditelja.
Zajedno razgledajte mapu grada. Pokažite mu gde se nalazi vaš dom, a gde škola, gde žive drugari…
Predstavite detetu kartu sveta i pokažite mu gde se nalazi zemlja i grad u kojoj živi, gde žive njegovi rođaci… Predstavite kontinente, države, rase ljudi, životinje… Ispričajte mu nešto zanimljivo o lokaciji koju bi voleo da poseti, a nakon toga napravite kviz pomoću kojeg će dete proveriti koliko je toga zapamtilo o onome što je novo saznalo.

ORIJENTACIJA U VREMENU
Juče, danas, sutra Počnite da koristite vremenske odrednice -juče, danas, sutra. Pogledajte kalendar i razgovarajte o danima u sedmici, kao i mesecima u godini. Na kalendaru obeležite datume rođendana po želji vašeg deteta.
Predstavite detetu porodični istorijat i kako je i kada ono došlo na svet. Posebno se usmerite na prošlost članova porodice koje zna. Posle toga razgovarajte o različitim događajima, predstavite mu koncept vremena, nečeg što se dogodilo jako davno i što se dogodilo juče. Počnite da koristite vremenske odrednice -juče, danas, sutra. Pogledajte kalendar i razgovarajte o danima u sedmici, kao i mesecima u godini. Na kalendaru obeležite datume rođendana po želji vašeg deteta.

ISTRAŽIVAČKE AKTIVNOSTI
Zašto, kako i šta ako Pustite dete da samostalno otkrije koji predmeti plutaju ili tonu, šta se rastvara, a šta ne rastavara u vodi, kako nastaje vetar, kako nastaje duga.
Uvedite svoje dete u svet nauke s postavljanjem pitanja „zašto?“ , „kako?“ i „šta ako?“. Zajedno kupite knjigu sa ogledima i počnite da izvodite jednostavne eksperimente. Pustite dete da samostalno otkrije koji predmeti plutaju ili tonu, šta se rastvara, a šta ne rastavara u vodi, kako nastaje vetar, kako nastaje duga…
Nemojte previše ulaziti u detalje, ali jednostavnim rečnikom i obašnjenjima dopustite detetu da više sazna o svetu koji ga okružuje.

RADNE NAVIKE
Pohvalite dete kada nešto uradi dobro Veoma je važno da dete razvije pravilan odnos prema radu. Ne treba mu braniti da pomaže u kući u svemu za šta je ono zainteresovano i što je u okviru njegovih mogućnosti.
Veoma je važno da dete razvije pravilan odnos prema radu. Ne treba mu braniti da pomaže u kući u svemu za šta je ono zainteresovano i što je u okviru njegovih mogućnosti. Na vreme i postepeno prilagodite ritam spavanja i obroka onom koji će dete imati kada krene u školu.
Izgradite samostalnost – naučite dete da se samo oblači, vezuje pertle, obuče jaknu, stavi kapu…
Potrudite se da pre škole usvoji pravilne higijenske navike, da ide samo u toalet, da opere ruke posle toaleta ili pre jela…
Naučite ga da pravilno drži olovku, da koristi gumicu, rezač, makaze…
Zajedno pripremajte stvari za školu. Dozvolite mu da izabere ranac, sveske, olovke, bojice i ostali pribor koji mu se dopada.
Pohvalite dete kada nešto dobro uradi i kada se trudi.
Obezbedite detetu radni kutak, gde će moći da crta, piše i čita (ako to zna pre polaska u školu), boji, pravi figurice od plastelina i slično. Na taj način obezbeđujete mu i prostor za završavanje školskih obaveza.
Veoma je važno da aktivnosti koje obavlja, uključujući i igru, obavlja u toku dana, ali ne npr. u vreme ručka ili uveče, kad treba da pođe na spavanje. Tako će steći naviku da svoje obaveze obavlja na vreme.

Izvor: Tvrđava.edu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here