Bostandžijama se osladila cena, a i prodaja ide lako

Poljoprivrednik iz Silbaša, Dragan Guljaš kaže da će bostandžijama trebati zaštita države od velikih trgovinskih lanaca

1172

Spas od velikih vrućina ne nalazi se samo u „debeloj ladovini“, već i u hladnoj i slatkoj lubenici. Ovoga leta ranije su dospele zbog visokih dnevnih temperatura, ali proizvođači se ne žale zbog toga. Zadovoljni su trenutnom cenom i kvalitetom, a za prinose kažu da su mogli biti i bolji.


– Sve do juna bilo je hladno, a onda su stigle velike vrućine. Bostan je topoljubiva biljka i ne voli nagle promene vremena, pa je zbog toga bilo leja gde su plodovi otpadali – kaže za „Dnevnik“ Sava Kompalić iz Deronja kod Odžaka koji pripada trećoj generaciji čijem poljoprivrednom gazdinstvo je glavno opredeljenje sejanje lubenica. Za razliku od proteklih leta, ove sezone, navodi, lakše je bostan prodati:

– Velika potražnja vlada za bostanom u marketima, pa skoro celokupan rod iz Deronja odlazi trgovinskim lancima u Novi Sad i Beograd. I što je najvažnije, veliki trgovci nude i dobru cenu. Za sada kilogram lubenica naveliko košta 30 dinara – ističe Kompalić i naglašava da i bostandžijama kao i drugim poljoprivrednim proizvođačima nedostaju sezonski radnici, jer vrežu treba seći i tovariti u prikolice, a onda i pretovarati do velikih trgovina.

Tako slast u dobrom poslu ove godine kvare neprilike na tržištu rada. Kompalić kaže da u Deronjama ima stotinak poljoprivrednika koji su ovog proleća posejali lubenice na većim i manjim površinama i da je to primetno više nego ranijih godina. Verovatno zbog zarade, kaže, mada po jutru treba 1.500 evra ulaganja, a bez sistema za navodnjavanje ne vredi ni sejati lubenice, jer pri ovako visokim dnevnim tempraturama, od bostana ne bi bilo ništa da na njivama nema vode, kap po kap.

Marketi kvare račun bostandžijama

Sezona lubenica dobro je počela, ali svaki novi dan donosi druge prilike na tržištu – kazao je poljoprivrednik iz Silbaša, Dragan Guljaš:

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

– Naveliko kilogram je koštao i 35 dinara, pa ko je imao lubenice ranije, lepo je mogao da zaradi. Međutim od pre dan, dva jedan veliki trgovinski lanac počeo je bostan da prodaje na akciji, kilogram za nepunih 30 dinara, što automatski obara cenu lubenica naveliko. Sve dok domaće lubenice nisu počele da stižu, one iz uvoza veliki trgovci su plaćali i 40 dinara naveliko. Sada, ukoliko i drugi veliki trgovci počnu da lubenice nude na akcijama „budzašto“ i to u jeku sezone, treba nam zaštita države od velikih trgovinskih lanaca, da bi se održala domaća proizvodnja jer, u suprotnom, ne vredi trud i velika ulaganja – završava Guljaš.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here