Čarapara u Odžacima izvozi na strana tržišta (VIDEO)

2298

ODŽACI – Prepoznatljiv srpski izvozni artikal su i ženske najlon čarape, koje se štrikaju u pogonu „Bejzik investa“ iz Odžaka. U ovoj firmi kažu da su za nepunih godinu dana rada kvalitetnim proizvodom opravdali očekivanja stranih kupaca.


Privrednici iz Odžaka ističu da proizvedene količine nisu velike, ali je ostvarena prvobitna želja da se steknu dobre tržišne pozicije u inostranstvu.

Prepoznatljivi su i po tome što zapošljavaju žene starije od 50 godina, koje teško nalaze posao. Da poslodavci u ovom delu Vojvodine menjaju poslovnu politiku, govore podaci da je ove godine u Zapadnobačkom okrugu zaposleno 784 žene, koje su starije od 50 godina, a iz teže su zapošljive kategorije.

Ženske najlon čarape, koje se štrikaju u pogonu firme „Bejzik Invest“ iz Odžaka, našle su svoje mesto u prodavnicama širom Evrope. Mesečno proizvedu i izvezu oko 200.000 pari dokolenica. Za kvalitetne čarape, koje žene rado nose, kažu da je važna kvalitetna sirovina. Proizvedena roba namenjena je isključivo stranom tržištu.

„Teško je opstati na stranom tržištu. Potrebno je poznavati tržište i poznavati tehnologiju rada, ali i naći proizvod koji odgovara tržištu, drugačije je nemoguće opstati“, navodi Boris Bašić, direktor i vlasnik firme za proizvodnju čarapa u Odžacima.

 

„Trenutno se u Srbiji ne proizvodi sirovina za čarapu nego se ista uvozi iz italije i ona je najkvalitetnija, a nama je važan kvalitet gotovog proizvoda. Mi smo sto procentni uvoznik sirovine i sto procentni izvoznik gotove robe“, ističe Dragan Stamenković, suvlasnik firme za proizvodnju čarapa u Odžacima.

Čarapara je prepoznatljiva i po tome što 70 odsto radne snage čine žene iz teže zapošljive kategorije. Poslodavci koji zapošljavaju žene sa preko 50 godina mogu ostvariti subvencije, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

„Imam 55 godina i jako mnogo mi posao znači, a gde god sam radila niko nije hteo da nas primi koji imamo preko 50 godina. Ništa nam nije teško, a poslodavci su odlični“, kaže Tatjana Ignjatović iz Odžaka, radnica u pogonu za proizvodnju čarapa.

„Prema statističkim podacima tokom godine je u Zapadnobačkom okrugu zaposleno 784 žena starijih od 50 godina. Izvesno je da su poslodavci menjali poslovnu politiku i da se satarosna granica prilikom zapošljavanje podigla. Nezaposlena lica, koja su starija od 50 godina, a koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih su prepoznata kao teže zapošljiva kategorija i poslodavci mogu ostvariti subvenciju za zapošljavanje ovih ljudi na novootvorenim radnim mestima“, ističe Gordana Predojević, PR NSZ Filijala Sombor.

U firmi iz Odžaka je angažovano tridesetak zaposlenih, a u planu je povećanje radne snage, proizvodnje, opremanje pogona za farbanje, ali konkurisanje za državne subvencije.

Na evidenciji NSZ filijale Sombor, posmatrajući okrug, prijavljeno je 5.118 nezaposlenih starijih od 50 godina od čega su 2.261 žene.

„Ove godine je u Somboru zaposleno 387 žena starijih od 50 godina , dok ih je u Apatinu zaposleno 187, u Odžacima 84 i Kuli 126“, dodaje Predojević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here