Цена дизела пада широм света

Већа понуда и накнадно ниже цене у једној регији утичу на друга тржишта

368
ФОТО: energijabalkana.net

Цена дизела пада широм света док трговци вагају утицај потенцијалне нове квоте за кинески извоз горива.


Европски „ICE gasoil crack“, који мери цену дизела у односу на уговоре за сирову нафту, пао је на најнижи ниво у више од месец дана. Марже за дизел гориво су оштро пале у САД-у и Сингапуру.

Кинеско министарство трговине могло би увести извозну квоту горива од 1,5 милиона тона у четвртој расподели, рекао је раније индустријски консултант „OilChem“. Нејасно је колики би део ове квоте горива био дизел.

Иако је количина релативно мала у поређењу са укупним кинеским извозом горива, додатна квота сигнализира слабљење изгледа потражње за нафтом у највећој привреди Азије, рекли су трговци. Кинеска стриктна политика „Covid-Zero“ значи да је претња од затварања због вируса увек присутна.

Дизел се редовно превози широм света танкерима за нафту, тако да већа понуда и накнадно ниже цене у једној регији утичу на друга тржишта. Иако су марже пале, оне су и даље високе према историјским стандардима. У Европи је цена „ICE“ дизела око 11.45 сати по сингапурском времену износила око 35 долара по барелу – што је отприлике троструко више од петогодишњег сезонског просека. Сингапурски 10ппм у односу на сирову нафту из Дубаија био је близу 33 долара по барелу.

Цене дизела у односу на сирову нафту падају у северозападној Европи (ФОТО: Блумберг Адрија)

Потенцијална извозна квота од 1,5 милиона тона износила би око 11,2 милиона барела, да је све у питању дизел. Ове године Међународна агенција за енергију процењује светску дневну потражњу за дизелским горивом на нешто више од 28 милиона барела дневно.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here