Цена гаса руши рекорде

Имамо залихе за 50 дана, где може да настане проблем?

441
Фото: Pixabay

Док Влада још вага када ће и колико струја поскупети председник најављује да неће више од 10 одсто. Оно што се већ зна – од августа гас за домаћинства биће скупљи девет одсто. До августа држава је ограничила и цену гаса за привреду на новембарском нивоу.


Домаћинства кубик гаса сада плаћају 32,28 динара од августа ће 35,11 динара, без ПДВ-а. У Агенцији за енергетику кажу да је повећање неминовно – гас увозимо, а његова цена на светском тржишту руши рекорде.

„Од укупне потрошње од преко две милијаде и 800 кубика, само 217 милиона кубика је произведено у Србији. Цене гаса су отишле чак и ми који имамо најповољнију набавну цену гаса и по нафној формули због повећања цене нафте цена гаса је у набавци повећана, тако да није могло другачије да се реагује сем повећањем цена. Цена гаса није коригована од 1. јула 2016. године“, каже за РТС Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику.

Фискални савет препоручио је поскупљење од чак 70 посто. Кажу повећање од девет процената је недовољно и оно ће „Србијагас“  предстојеће грејне сезоне отерати у губитак од 350 до 400 милиона евра. Прошле зиме већ је отишао у минус од готово пола милијарде евра.

„Тај губитак је настао, јер је ‘Србијагас’ морао да увози недостајуће количине гаса током зиме по екстремно високим ценама, а с друге стране држава је ограничила цене гаса и то је довело до губитака који су се превалили на буџет. Структурни проблем са ‘Србијагасом’ је што је још 2011. планирано да се прошири капацитет Банатског двора где се складишти гас, а то до сада није учињено“, каже Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Ресорно министарство тврди да је повећање складишних капацитета приоритет Србије. Европска комисија не искључује могућност да гасовод „Северни ток“ у четвртак, после ремонта, не одврне славине, па разрађују сценарије за ванредно снабдевање. Наша земља има на залихама гаса за 50 дана.

„Ми за сада имамо уређен систем и ја заиста верујем да не би требало да буде проблема. Проблема може да буде да нам не дође довољно гаса из Бугаске, да не можемо да повучемо довољно гаса из Мађарске. Да се деси неки проблем у електроенергетском систему, да се деси нека техничка ствар у тим ситуацијама креће се на кризне планове – користи се мазут, топлане крећу на друге енергенте налазе се начини. Али ја заиста верујем да нећемо бити у ситуацији да имамо било какве врсте колапса“, каже Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Светске агенције преносе и упозорење Међународног монетарног фонда – руски гасни ембарго, гомилање залиха широм света и вештачко снижавање цена гаса довешће до озбиљне рецесије у источној Европи и Италији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here