Цена гаса у Европи вртоглаво расте

Саветник министарке рударства и енергетике Петар Станојевић, рекао је да је тржиште у Србији потпуно сигурно

167
Фото: Pixabay

Цена гаса у Европи премашила је среду (02.03.) 2.200 долара за хиљаду кубних метара. То је раст од 60 одсто и највећа цена од децембра 2021. године.


Сат времена раније хиљаду кубика гаса у Европи је коштало 1.700 долара што је био раст од 22,5 процента, у односу на јуче.

Дивља и цена нафте

Силовит раст цена нафте настављен је ноћас јер је руско украјински војни сукоб унео панику на тржиште и страх од могуће несташице. Америчка нафта „WTI“ скочила је на највиши ниво од 2013. током ноћашњег трговања, док је глобално референтни бренд, европска нафта Брент, премашила 110 долара по барелу услед усијане потражње.

До великог поскупљења „црног злата“ долази у тренутку када се Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, међу којима је и Русија, спремају да одрже састанак у среду на којем ће разговарати о плану производње за април.

Саветник министарке рударства и енергетике Петар Станојевић рекао је синоћ да је Србија сигурна у погледу снадбевања нафтом и гасом.

– Нафта у Србију стиже са Блиског истока и тај правац није угрожен сукобима у Украјини, а имамо и наше резерве нафте и нафтних деривата и нема ниједног индикатора због којег би требало покренути кризни план – рекао је он синоћ за РТС.

Како је додao, тржиште у Србији је потпуно сигурно због уговора који постоји са Гаспромом, а не постоји бојазан да ће снабдевачи нафтом престати са испорукама.

Станојевић је навео да имамо дизела и бензина за два месеца, за пет до шест месеци имамо мазут, а керозин за отприлике четири месеца, и то под условом да буде онемогућено снабдевање, што сада није случај.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here