Цене огрева мирују, не очекују се додатна поскупљења

На стовариштима има довољно угља и дрва

476
ФОТО: rina.rs

У сусрет предстојећој грејној сезони, на стовариштима има довољно угља и дрва, каже за „Дневник” власник стоваришта дрва и угља „Искра-пан” Славко Вученовић.


Како додаје, у Новом Саду је тешко пронаћи кубик дрва који кошта мање од 11.000 динара, али да сматра да неће бити новог повећања цена. Што се угља тиче, „колубаре” и „костолца” и даље нема, а не очекује се ни да ће га бити до краја године.

На том стоваришту ипак се може пронаћи угаљ „станари” у коцки по 18.000 динара за тону, док је у комаду нешто јефтинији и стаје 17.000. Тона „бановића” стаје 22.000 динара, „ресавице” 16.000, „пљевља” 18.000, а „дунавац” кошта до 16.000.

Још увек нема навале купаца, иста је потражња као и прошле године у ово доба”, прича Вученовић. Још увек је топло и користе се годишњи одмори, пар муштерија ме је већ звало да се распита да ли ће бити огрева када се врате са летовања. Надам се да ће, као и лане, више продаје бити око 20. октобра, што је код нас уобичајено”.

Из стоваришта „Мај-гор” кажу за наш лист да имају у понуди угаљ „босански станари” који кошта 18.000 динара по тони, док кубни метар храста и букве стаје 13.000 динара. Ситуација је нешто другачија на ветерничком стоваришту „ВМ Цер”. Власник Весо Милановић каже да се продаја повећала још у мају, јер су се људи уплашили недостатка огрева и раста цена, а будући да је врхунац већ прошао, не очекује се велика потражња у наредних месец дана. На стоваришту „ВМ Цер” багрем, буква и храст у метрицама стају 11.200, а цепана 12.000 динара.

Осетан је пораст цена од маја ове године на новосадским стовариштима. Тада је кубик дрва коштао од 8.000 до 9.000 динара, а лане у просеку 6.700 динара по кубном метру. Тона „бановића” била је до 5.000 динара јефтинија, док је „пљевља” сада скупља за две хиљаде динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here