Да ли ће скупљи кредити оборити цене квадрата?

Камате су веће, а заоштрени су и услови под којима се позајмице дају

142
Foto: Pixabay

Раст референтних каматних стопа и еурибора већ је почео да се осећа на тржишту некретнина, јер је потражња за кредитима смањена.


То показују и последњи подаци Републичког геодетског завода (РГЗ) на основу којих је учешће кредита у првој половини ове године мање за осам одсто, пише Euronews Srbija. У том периоду је 28 одсто станова купљено новцем позајмљеним од банке.

Подаци Народне банке Србије показују да је и цена задуживања порасла у другом кварталу ове године у односу на први. Камата је у просеку већа за око 0,2 одсто и сада углавном износи око 2,8 одсто, што значи да су и кредити поскупели, а у централној банци очекују пооштравање стандарда и пад тражње за кредитима у трећем тромесечју.

Агенти за некретнине тврде да се и на терену већ осети пад активности кредитних купаца и пооштравање услова за задуживање које нуде банке. Камате су веће, а заоштрени су и услови под којима се позајмице дају. У већини банака је учешће до сада било 20 одсто, иако је НБС препоручила да банке омогуће и учешће од 10 процената, али поједине финансијске институције од клијената које сматрају „ризичним“ сада траже учешће и од 30 одсто.

У агенцијама за некретнине кажу да је интересовање клијената за кредите приметно мање него претходних месеци и да су људи постали обазривији због повећања каматних стопа, али да не очекују да ће пад тражње за кредитима спустити цене квадрата.

„Сада, када су порасле каматне стопе биће умањена кредитна способност и мања потражња, али ће с друге стране бити и мања понуда станова јер се неће толико ни градити. С обзиром да цену одређује потражња, а очекује да ће и инвеститори мало да успоре, смањиће се потражња и може се очекивати у најбољем случају да цене стагнирају, а не мислим да ће квадрат појефтинити. Једноставно немамо велики излаз станова на тржиште који не могу да се продају, а само то би могло да обори цену“, каже за Еуронеwс Србија Владимир Обрадовић из агенције „Обрадовић некретнине“.

Професор на Београдској банкарској академији Исмаил Мусабеговић је за Еуронеwс Србија рекао да је тренд раста камата почео и да се сигурно неће зауставити у наредних годину, годину и по или можда наредне две године. У години у којој се бележи рекордно висока цена квадратног метра, станови би могли постати још недоступнији онима који треба да купе прву некретнину.

Он напомиње да банке процењују сваког клијента и да „рачунају“ појединачни кредитни капацитет потенцијалног корисника кредита.

Мусабеговићр каже да је грађевинарство у свакој кризи грана која прва осети те потресе, а да криза обично највише утиче на станоградњу.

„Поскупљења кредита могу бити узрок целе те ланчане реакције која је увек прва на удару, јер када грађевинарство добије такав негативан импулс он се после одражава на све гране економије. Поскупљењем кредита се смањује потражња за становима и то може донети ланчано до бројних последица од тога да се успори станоградња, а тиме ће и грађевинске фирме и инвеститори имати губитке или мањи профит него што су рачунали. Произвођачи грађевинских материјала, од оних који производе цемент, циглу, бетон, до паркета прозора и врата су сви повезани и то ће све те индустрије осетити. А када се смањи потражња за тим, долази до пада запослености и профитабилности“, указује професор Мусабеговић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here