Да ли је исплативије купити или правити зимницу?

Колико је скупље припремање зимнице ове године поређењу с прошлом?

2295

Краставац, парадајз, паприка, патлиџан, карфиол, шаргарепа, само су део асортимана на пијачним тезгама у Новом Саду. Понуда је богата, а цене прилично „папрене“ и за ово доба године.


Међутим, како сазнајемо од продаваца, тако ће остати до краја сезоне и зато се доводи у питање да ли се исплати правити зимницу и кувати парадајз. Домаћице су и даље подељене и док једне тврде да немају новца и времена да се бакћу са зимницом те да ће је радије купити, по потреби, у маркетима, друге не одустају од њене припреме пошто сматрају да је ова у кућној радиности много здравија, укуснија и квалитетнија.

Зато смо истражили да ли је исплативије припремати или купити готов производ, а наша рачуница је показала да је, обрни-окрени, четворочланој породици за спремање зимнице потребно између 15.000 и 20.000 динара, а то подразумева туршију, ајвар, кувани парадајз, цвеклу, мешану салату, киселе краставчиће, печену паприку, кисели купус, али и џем и слатко. Овде смо, наравно, рачунали и додатке попут уља, шећера, сирћета, соли, конзерванса. У поређењу с прошлом, припремање зимнице ове године је за десет до 20 одсто скупље.

Поврће се купује мање него прошле године

Према тренутним ценама поврћа и воћа на пијацама, ове јесени се не исплати прављење туршије од мешаног поврћа, јер за килограм карфиола треба издвојити од 180 до 300, целер стаје од 180 до 350, шаргарепа је од 40 на Кванташу до 120 динара на осталим пијацама, краставци, односно корнишони су од 100 до 250 динара, парадајз – од 200 до 400 динара, а паприка бабура је од 80 до 300 динара. Ваља се припремати и за кисељење купуса чија је цена на Рибљој пијаци од 40 до 100 динара.

„Домаћице највише купују рога паприку, за ајвар, али узимале су прошлог месеца и парадајз за кување. Бабуре купују за сецкање и печење“, објашњава продавац Драгослав.

Према његовим речима, Новосађанке које и даље праве зимницу купују много мање у односу на претходне године јер је, сматра он, куповна моћ грађана срозана на минимум.

Уколико волите кућну радиност, имајте на уму да за 80 литара куваног сока од парадајза треба да узмете око 100 килограма овог поврћа, под условом да није труло и презрело. Рачунајте и да око 20 одсто увек оде на отпатке, а уколико се купи лошији, може се десити да чак половину баците.

„Када ми буде требало, купићу једну теглу“

Ако купујете, у продавници за литар куваног парадајза треба издвојити од 108 до 158 динара, док пола литре стаје 64 до 82 динара. Осим тога, у мегамаркетима, трговци, често организују акцијска снижења и обарају цене зелениша па се зато многи радије одлучују за куповину готове зимнице.

У зависности од грамаже, у продавницама ајвар „Бакина тајна“ стаје од 420 до 630 динара, „Дијамант“ је од 180 до 250 динара, „Мамас“ – од 680 до 730 динара, док ајвар бренда „Моћ природе“ стаје од 350 до 507 динара.

Тегла киселих краставаца кошта од 190 до 360 динара, тегла паприке је од 239 до 350 динара, а цвекле – 150 па навише.

Теглица пекмеза, мармеладе и џема од шљиве, јабуке, брескве, малине и смокве кошта од 250 до 600 динара.

То је разлог што многе, млађе, али и оне средњих генерација, Новосађанке одустају од прављења зимнице, те Каћа каже да због посла нема времена да прави зимницу, а по њеној рачуници није ни исплативо.

„Ово је страшно! Да бих правила зимницу, на потрошени динар, треба ми још бар динар. Чега нема, нећу ни да једем и готова ствар. Када ми буде требало, рецимо кисели кравставци, купићу једну теглу, узећу пола литре пасираног парадајза и направићу чорбу. Заиста не могу и о зимници да размишљам поред свих рачуна и проблема“, револтирана је Каћа.

Поскупели уље, шећер, али и струја

И Ивана каже да је бесмислено правити зимницу, посебно ако се у обзир узме колико су поскупели уље, шећер, али и струја.

С друге стране, пензионерка Марија сматра да се њој више исплати да прави него да купи зимницу, не због цене већ због квалитета. Ипак, додаје да већ годинама прави скромније, те уместо 40 литара парадајза сада оставља свега десетак флаша. Такође, пекла је паприку, правила „преварени“ авјар, а и пекмез – онај од шљива – незаобилазан је у њеном шпајзу.

„Ранијих година сам остављала и поврће у замрзивач, међутим, више не могу, јер је заиста све прескупо. Направим зимнице тек симболично, а мало оставим себи и деди, мало унукама“, закључила је ова Новосађанка.

Наша рачуница каже да било да одлучите за куповну или домаћу зимницу, ове године ћете бити у великом издатку!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here