Да ли можемо да очекујемо и несташицу меса?

Сточари који производе млеко производе и месо

222
Фото: Bigstockphoto/lapandr

Судећи према изјавама власника фарми, млеко није једини производ који би могао да нестане с полица продавница. То би могло да се деси и с месом, и то с јунетином. Наиме, сточари који производе млеко производе и месо, па ако нема крава и млека неће бити ни јунетине.


Како је за Нова.рс рекла власница фарме крава Оливера Латиновић, несташица млека није проузрокована повећаном потрошњом, јер је немогуће да неко ко је куповао један литар, сада купује пет литара млека дневно, већ је проблем недостатак животиња на фармама.

„А сви изговори попут рата у Украјини – то су приче за малу децу“, каже она.

Она објашњава да крава нема довољно, што може да значи само једно – несташице млека нису последње са којима ће се суочити грађани Србије.

„Нема довољно крава, а чим нема крава, нема ни телета. То значи да ће у наредним месецима, поред млека, сигурно бити и мањих количина говеђег меса“, каже она.

Сточари ће имати хране до јануара

Сања Бугарски, председница Савеза удружења одгајивача говеда рекла је за Н1 да ће сточари имати хране евентуално до јануара да прехране животиње, а ако се то не промени сав потенцијал ће завршити у кланичној индустрији и млеко нећемо производити.

Она такође упозорава да јунетине у будућности, због мањка крава на фармама, неће бити довoљно.

На питање како гледа на мере Владе Србије које укључују повећање максималне цене млека и смањење трговачке марже, Бугарски каже да је производња млека најкомпликованија производња у пољопривреди.

„Ако имате сто фактора који утичу, а померате један, два или три, апсолутно нећете добити жељени резултат“, казала је она.

Објашњава да је суштински проблем то што прерађивачи неће да сточарима плате „ни приближну, а камоли реалну цену“ њиховог производа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here