Фабрика Мајевица покреће производњу трактора у Републици Српској

Трактор који је произвела Мајевица има 90 коњских снага

952
Фото: Дневник

Фабрика Мајевица из Бачке Паланке ускоро би требало да покрене производњу трактора и пољопривредних прикључака у Босни и Херцеговини. Погон ће, највероватније, бити отворен у Зворнику, а у наредним недељама се очекује потписивање уговора.


Потврдио је ово министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић током презентације првог домаћег трактора произведеног у погонима ове компаније.

Трактор који је произвела Мајевица има 90 коњских снага и од других се разликује по знатно већем обртном моменту на точковима, намењен је за мала и средња газдинства, за све агротехничке мере.

Недавно је за Агроклуб директор Мајевица Сервиса Радован Комад појаснио да њихов трактор има Перкинсов мотор, Carraro трансмисију, предњу хидраулику, напред извод за кардан, климу, реверзер.

– Делове набављамо из Италије, Енглеске и Немачке, а учешће домаће производње у нашем трактору је 40 одсто када је у питању прототип. Серијска производња ће нам обезбедити да више од 50 одсто вредности трактора буде домаћег преференцијалног порекла – рекао је Комад.

Подмирити домаће захтеве

У суботу (14.05.), промовисано je и седам нових прикључака за пољопривредне машине. Министар промета БиХ Војин Митровић рекао је Срни да ова фабрика намерава да направи ширу лепезу трактора како би се могли подмирити захтеви пољопривредних произвођача.

Он је потврдио да је било разговора између Владе РС и директора „Мајевице“ за обезбеђење простора, односно једног погона у Зворнику где би се одвијала производња и монтажа прикључних уређаја.

– То ће сигурно допринети да у Републици Српској имамо домаћи производ који ће подмирити потребе како површинске обраде тако и заштите самих пољопривредних култура – истиче Митровић.

Још у фебруару, када су се машине тек склапале, било је 10 наруџби, а прва серија броји 100 комада.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here