Велике гужве синоћ на бензинским пумпама у Бачкој Паланци

Информација о несташици горива успаничила возаче

1791
Фото: Фејсбук/Стеван Јурић

БАЧКА ПАЛАНКА – У четвртак (03.03.) у вечерњим сатима на бензинским пумпама у Бачкој Паланци приметна је знатно већа гужва него иначе за ово доба вечери, стварале су се колоне возила како би возачи стигли на ред да наточе гориво.


Несвакидашња потражња за горивом почела је након ширења информација по друштвеним мрежама да ће сипање горива наводно бити ограничено, а за сада се не зна ко је аутор те информације, пишу и поједини локални медији.

Судећи по фотографијама са лица места које круже социјалним мрежама, информација је успаничила возаче до те мере да панично траже где ће насути гориво у свој аутомобил.

Како БАП ВЕСТИ сазнају, на бачкопаланачким пумпама велика потражња постоји, али се тренутно точи гориво само у резервоаре и све пумпе се придржавају одређених ограничења. 

Несташица горива на пумпама у Србији је могућа ако се од 11. марта не дозволи слободно формирање цена нафтних деривата или нова маржа јер су досадашњу „појели“ трошкови набавке па је изједначена набавна и продајна цена горива, рекао је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић преноси Нултатачка. 

Он је рекао да приватни власници пумпи нафтне деривате набављају углавном од Нафтне индустрије Србије (НИС) и од компаније МОЛ, и да је од јуче НИС ограничио испоруке по једној трансакцији дневно на 1.000 литара горива.

„У НИС-у је најављена нова цена са следећом испоруком и то ће значити да ће се набавна и продајна цена изједначити и да власници пумпи неће имати никакву зараду па је питање и да ли ће набављати гориво“, рекао је Атанацковић за београдске медије.

Додао је да би решење можда било да се дозволи ограничена маржа. Уредба о ограничењу цена горива коју је 10. фебруара донела Влада Србије истиче 10 марта.

Том уредбом прописано је да максимална малопродајна цена нафтних деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 износи 179 динара (1,5 евра), односно 171 динар (око 1,4 евра) по литру.

Влада Србије је донела Уредбу о ограничењу висине цена нафтних деривата како би се спречио већи поремећај и очувао животни стандард становништва.

Свега има у довољњим количинама и Србија апсолутно нема никаквог проблема са снабдевањем нафтним дериватима. Очигледно је да неко намерно шири панику – истичу из Владе Србије за Блиц.


Саопштење из НИС-а

Снабдевеност ланца бензинских станица НИС је редовна и Рафинерија нафте у Панчеву ради у нормалном режиму рада, те на тржиште испоручује све неопходне нафтне деривате без икаквог застоја, саопштено је из Нафтне индустрије Србије (НИС) и поручено да код њих нема ограничења за куповину горива.

На бензинским станицама НИС, које чине највећу малопродајну мрежу у Србији, не постоје ограничења када је реч о куповини горива, истакли су из НИС.

„Штавише, НИС је обезбедио довољне залихе нафтних деривата како би домаће тржиште било редовно снабдевено чак и у условима повећане потражње. У Рафинерији нафте Панчево је у 2021. години остварен рекордан обим прераде сирове нафте и полупроизвода од 3,9 милиона тона и НИС је спреман да одговори на потребе тржишта. И у наредном периоду фокус НИС биће на редовним испорукама свих врста горива и на стабилности тржишта у Србији“, поручили су из НИС за N1.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here