Инфлација у Србији на рекордних 13,2 одсто

Наставља раст који бележи од почетка године

118
Фото: Pixabay

Инфлација у Србији порасла је 13,2 одсто у августу на годишњем нивоу и тако наставила раст који бележи од почетка године. На поновно повећање потрошачких цена у Србији највише је утицало повећање цена енергената које траје од почетка рата у Украјини, али и повезана повећања у другим секторима.


Цене становања, воде, електричне енергије, гаса и осталих горива порасле су за 3,9 одсто у августу у поређењу са јулом, навели су из Републичког завода за статистику. Цене хране и пића биле су 2,5 одсто више у односу на претходни месец.

У претходних месец дана забележен је пад цена од 2,5 одсто у транспорту, док су цене одеће и обуће биле за 0,6 одсто ниже у августу него у јулу.

Међу свим статистичким категоријама, цене хране порасле су највише у Србији и тако допринеле паду куповне моћи становништва. У протеклих 12 месеци цене хране скочиле су чак 20,4 одсто, показују индекси потрошачких цена, што је већи раст од цена становања, воде, електричне енергије, гаса и осталих горива које су забележиле раст од 13,5 одсто у односу на август 2021. године.

Раст од почетка године

Аналитичари су у септембру очекивали раст инфлације од 13,3 одсто.

ФОТО: Screenshot / Републички завод за статистику

Цене хране и енергената скочиле су упркос мерама Владе Србије о ограничењу цена основних животних намирница и горива јер су чак и уредбе о ограничењу цена повећавале цене тих производа.

Аналитичари Блумберга очекивали су да ће раст инфлације у августу у Србији износити 13,2 одсто.

У јулу потрошачке цене порасле су 12,8 одсто, а Народна банка Србије је већ у шест наврата ове године подигла каматне стопе не би ли покушала да се избори са инфлацијом, која је у великом мери увозна пошто се и Европска унија, највећи трговински партнер Србије, бори са стрмоглавим растом цена ове године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here