Jedan od retkih proizvođača rasade

Dragoljub Čapljak iz Bačke Palanke

1713

Bačkopalančanin Dragoljub Čapljak, jedan je od retkih koji prodaje povrtartsku rasadu, na zelenoj pijaci u Bačkoj Palanci.


Dragouljub i njegova porodica, se šest godina bave proizvodnjom i prodajom rasade povrća. Na ovaj korak, kako je rekao za „Nedeljne novine“, odlučio se da bi imao pre svega rasadu za vlastitu porodičnu baštu u Majevičkoj ulici.

Međutim, vremenom je proizvodnja rasade prevazišla potrebe porodice Čapljak, pa je odlučio da višak proizvedene robe, ponudi kupcima na bačkopalanačkoj pijaci.

– Radi se o veoma zahtevnoj proizvodnji, koja se odvija krajem zime i početkom proleća. Upravo zato, rasadnik je potrebno zagrevati, posebno noću, kako biljke koje su veoma nežne nakon nicanja, ne bi izmrzle, odnosno, kako bi mogle normalno da rastu i razvijaju se.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

– Ovogodišnja proizvodnja, donela je mnogim rasadničarima velike probleme, s obzirom, da je početkom aprila pao mraz, koji im je zadao velike glavobolje. Zahvaljujući dobrom grejanju u rasadniku, o čemu sam posebno vodio računa, uspeo sam da sačuvam ovogodišnju proizvodnju. Temperatura je među zasađenim biljkama, bila konstantna i iznosila je 18 stepeni Celzijusa. Zahvaljujući tome, uspeo sam da sačuvam mlade biljke paprike, paradajza, tikvica, i da ih ponudim kupcima na prodaju – kaže Dragoljub Čapljak.

Već godinama, Dragoljub svojim potencijalnim mušterijama nudi gotovo isti, asortiman rasade. Na „njegovoj tezgi“ zastupljeno je nekoliko vrsta rasade paprike, paradajz, tikvice, celer i plavi patlidžan.

– Ove godine najviše su tražene sorte paprike babura, slonovo uvo takozvana ajvaruša. Međutim, ni potražnja rasada ljute paprike, nije bila ništa slabija. Kada je u pitanju rasada paradajza, najviše se tražila sorta čeri. Primetno je da se u poslednje vreme kupci sve više vraćaju starim sortama. To je naročito izraženo sa tražnjom sorte paradajza – volovsko srce.

– Zemlju za rasadu kupujem u Begeču. Do sada sam uglavnom kompletnu rasadničku proizvodnju uspevao da prodam kupcima, kako na zelenoj pijaci u Bačkoj Palanci, tako i onima koji dolaze u rasadnik i tamo kupe ono što im je potrebno. U ovom poslu veliku pomoć, u samoj proizvodnji imam od ćerke Željke. Naime, Željka mi znatno više pomaže u samoj proizvodnji, a manje u prodaji – naglašava Dragoljub.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

Kako bi se proizvodnja rasade nesmetano odvijala, Dragoljub je na delu rasadnika izbušio vlastiti bunar.

– Rasadu posebno u periodu viših temperatura, potrebno je više zalivati vodom. Upravo iz tog razloga, na dubini od 20 metara sam izbušio buiar i postavio rezervoar. Naime, postavljeni rezervoar služi između ostalog, da se voda u njemu zagreje do određene temperatutre, s obzirom, da se rasada ne sme zalivati hladnom vodom. Sigurno, da ovo nije nimalo laka proizvodnja, međutim, ipak se od nje može ostvariti solidan prihod. Kada su planovi u pitanju, napomenuo bih, da za sada nemam nameru da proizvodnju uvećavam, odnosno širim. Zadržaću je na sadašnjem nivou. Ovo pre svega iz razloga,što je zemljišna površina gde gajim rasadu ograničena, a njeno eventualno značajnije uvećanje, tražilo bi svakako i veća novčana ulaganja, ali imnogo više rada – kaže Dragoljub.


Pogledaj: Cene na bačkopalanačkoj pijaci – orah 1.000, kajsija 500, trešnja 400

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here