Јефтиније месо у радњама – ко нижу цену плаћа скупље

Вртоглави раст цена меса привремено је зауставила нова одлука Владе

527
Фото: Canva

Од петка (15.07.) важе нови, нижи ценовници меса. Јефтинија свињетина обрадовала је потрошаче и забринула продавце, па и произвођаче – кога нижа цена скупље кошта.


Вртоглави раст цена меса привремено је зауставила нова одлука Владе. Од јуче је свињетина – бут, плећка, врат и крменадле – у просеку јефитнија 200 динара по килограму. Кориговане цене стигле су и у месаре, преноси РТС.

„Ми смо данас у нашој месари морали да коригујемо цене као што је нпр. цена за свињску плећку. Сада је 699 дин, а била је 789. Једини проблем код нас је тренутно то што је цена живе ваге остала онаква каква је и била пре овог снижавања цене. Не знамо шта ће проузроковати снижење ових цена“, каже Маријана Марковић, месара „Изгубљено јагње“ Јагодина.

Братислав Богатић из „Агропапука“ истиче да је евидентно да је продаја меса пала за тридесетак посто.

„Разлог је што је било прескупо месо у продаји, што значи да нису то само фармери произвели, мислим да су далеко више то произвели продајни објекти, трговачки ланци. Нормално да сада правимо губитке на та четири артикла на свежем месу, али није то пресудно“, додаје Богатић.

Министарство појашњава – цену појефтињења платиће трговци и за свињетину и за пилетину њихова маржа бар привремено не сме бити виша од 10 одсто.

„Одлука о ограничењу цена свињског меса и маржи за трговинске ланце донета је искључиво због заштите потрошача. Произвођачи свиња неће трпети економску штету због те мере, али ће трговински ланци иако са мањом зарадом и даље имати позитиван салдо у пословању. Због раста цена сировина, ограничење маржи у циљу заштите потрошача је нужан корак и трговински ланци ће морати да преузму део терета, јер је за државу приоритет стабилно снабдевање“, наводи Министарство пољопривреде.

Цена пет основних животних намирница први пут је ограничена у новембру. До сада је рок неколико пута продужаван, а списак ширен. Када би се цене могле препустити тржишту нема ни назнаке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here